Výstava představí průřez fotografickými pracemi autora od přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století po jeho současnou tvorbu. Návštěvníci tak budou moci zhlédnout klasické černobílé cykly fotografií různých typů zátiší pořízené starými měchovými fotoaparáty, i experimentální a dramatičtější barevné snímky postav a tváří. Součástí expozice bude také zcela nový Hníkův fotografický projekt My lidé, který zobrazuje výjevy inspirované současnými válečnými konflikty.

Fotografie aktu, krajiny a zátiší

Fotograf Josef Hník se narodil v roce 1946 v Praze. Po absolvování oboru umělecká fotografie na FAMU působil v oblasti reklamní fotografie a současně se věnoval volné tvorbě, kde se zaměřil na fotografii aktu, krajiny a zátiší. Později také působil i ve filmové reklamě.

Od roku 2001 se Hník soustředí pouze na volnou fotografickou tvorbu. Snímky pořizuje starou fotografickou technikou, kterou představují dřevěné měchové fotografické aparáty z konce devatenáctého století s formátem negativu 24 x 30 až 30 x 40 centimetrů osazené původními primitivními objektivy. Tak vznikají jeho stylizovaná zátiší a portréty vyznačující se křehkostí a téměř snovou atmosférou.

Fota evokující sochařská díla

„Při realizaci záběrů Josef Hník záměrně používá nízkou světelnou intenzitu a expoziční doby se tak pohybují od jedné hodiny až do zhruba dvaceti hodin,“ říká kurátorka výstavy Iva Nesvadbová. „Výsledný fotografický obraz vzniká přímým kontaktem negativu a klasického barytového fotografického papíru,“ dodává Nesvadbová.

V poslední době se Josef Hník zaměřuje i na experimentální barevné fotografie lidských postav a obličejů. Ty zase působí, jako by byly na fotopapír nanesené štětcem či přetištěné a svým plastickým vzhledem a výraznou strukturou evokují sochařská díla.

 

Podívejte se na webové stránky www.photohnik.com