Josef Koudelka je jediným českým fotografem, který se stal členem prestižní agentury Magnum Photos.

Letos v lednu oslavil 80. narozeniny a proto mu pražské Uměleckoprůmyslové muzeum připravilo retrospektivu nejen fotografií z roku 1968, kterými se Koudelka proslavil ve světě. Právě Uměleckoprůmyslové muzeum spravuje největší sbírku tohoto umělce.

Průřez tvorbou

Výstava, která je zařazena do státního programu k výročí roku 1968, přináší  průřez Koudelkovou celoživotní tvorbou. Je zde na 350 fotografií právě ze souboru, který sám fotograf muzeu věnoval. K vidění jsou všechny významné cykly Koudelkovy dosavadní tvorby (Začátky, Experimenty, Divadlo, Cikáni, Invaze 68, Exily, Panorama), některé ze snímků jsou vystavovány vůbec poprvé.

Výstavu doplňují další fotografie (vintage, printy, panoramata), které zapůjčila agentura Magnum Photos a které autor s kurátorkou Irenou Šorfovou vybral přímo pro pražskou akci. Součástí expozice jsou i slavné Koudelkovy fotografie ze srpna 1968.

Vyšly také dvě knihy

K výstavě jsou vydány dvě knihy, obě v česko-anglickém vydání. První z nich představí vybrané cykly z expozice spolu s esejemi a biografií Josefa Koudelky, druhá se pak detailně věnuje těm dílům, která fotograf věnoval muzeu.