Jde o výstavu těch nejlepších modelů vzešlých z mezinárodní soutěže Young Package 2016, jejímž tématem pro letošní, 21. ročník, bylo Package Unlimited. Tedy víceúčelové obaly, které po použití mají druhotné využití. Do soutěže určené pro studenty a designéry do třiceti let věku se letos přihlásilo přes 700 mladých tvůrců ze 43 zemí světa.

Obalový design značně ovlivňuje životní prostředí

Podle odborníků má obalový design své specifické místo nejen v designu, marketingu a dopravě, ale také značnou měrou ovlivňuje životní prostředí. Papírový odpad tvoří zhruba 25 procent domovního odpadu a nelze recyklovat donekonečna.

Proto organizátoři soutěže letos zvolili takové téma, které může množství obalu v odpadu zmenšit a zároveň přinese spotřebitelům další využití – Package Unlimited.

Z obalu na pizzu odpadkový koš

V rámci výstavy v galerii Czechdesign si návštěvníci můžou prohlédnout TOP 40 nejlepších prací soutěže Young Package. Probojovali se do nich nejen Češi a Slováci, ale také několik studentů z Tchaj-wanu. Íránu a Maďarska. Nechybí samozřejmě ani model vítězný – víceúčelový obal na pizzu českého tvůrce Matěje Peci.

Matěj Peca, který studuje na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni, svým návrhem porotu okamžitě zaujal. Vymyslel, jak se dá Pizza Box snadno přeměnit na odpadkový koš. „Sekundární funkce jeho obalu je naprosto přirozená...,“ shodli se porotci s tím, že oproti ostatním návrhům tento jasně vyniká.

Designový kousek do bytu

Kde se u mladého studenta zrodil zrovna tento nápad? „Když jsme s mojí přítelkyní, která na stejné škole studuje keramiku, přemýšleli nad Package Unlimited, jedli jsme zrovna pizzu. A napadlo nás: Co s tím obalem?“ vzpomíná sympatický mladík a dodává: „Pochopili jsme, že se musí opravdu vyhodit. To ale neznamená, že nemůže mít další využití – odpadkový koš. Udělali jsme z toho v podstatě designový kouse kdo bytu,“ říká Matěj Peca.

Vítěz letošní soutěže ocenil i obaly svých kolegů. Například ten, který se v soutěži umístil hned za jeho návrhem – obal na nože. Za skvělý nápad považuje i myšlenku mladé designérky Veroniky Janečkové - lahev na vodu z impregnované papírové hmoty, která se snadno dá proměnit v hrací pálku na stolní tenis. I tyto modely galerie Czechdesign, která má podporu hlavního města Prahy, vystavuje.

Češi svůj koncept dotáhli do posledního detailu

„Výsledky letošního ročníku Young Package nás těší hned z několika důvodů. Byli jsme rádi nejen za velký zájem ze zahraničí a účast designérů z takových zemí jako je USA, Tchaj-wan, Kanada, Indie, Francie nebo Brazílie. Radost nám udělali i vítězové, kteří svými návrhy dokázali, že obaly nemusí po použití skončit v koši. Přes velkou konkurenci ze zahraničí vyhráli čeští studenti. Jejich obaly jsou založeny na zcela jednoduchých principech a svůj koncept dotáhli do posledního detailu, což porota velmi ocenila,“ popisuje výsledky soutěže její manažerka Radka Machalická.

Výstavu nejlepších prací s názvem Young Package 2016: Package Unlimited v červnu mohli obdivovat návštěvníci One Design Week v bulharském Plovdivu. Nyní je k vidění v centru Prahy.

 

Podívejte se na stránky www.czechdesign.cz.