Zábradlí, schodiště, zajímavé obložení stěn, poutavé osvětlení, knihovny, místa k sezení, stoly, dveře, okna, dekorativní nebo funkční prvky... To vše už přes deset let fotí Adam Štěch na svých cestách po celém světě.

Na detaily se zaměřuje záměrně. „Právě detaily jsou často základními elementy modernistické architektury,“ říká autor.

Vyhledává méně známé stavby

Než se Adam Štěch vydá na nějaké z dalších svých putování, dlouho se připravuje. V knihách a na internetu vyhledává méně známé stavby, pro doporučení oslovuje designéry a místní architekty. Kolikrát se snaží oslovit i majitele staveb, aby mu umožnili prohlédnout si objekt zevnitř. Kromě Evropy se tak podíval například do budov v Kalifornii či Austrálii.

Fotil ale i v Japonsku, nebo v Jižní Americe. Navštívil například i umělecké ateliéry v Buenos Aires, které vznikly v roce 1938 podle návrhu Antonia Boneta - průkopníka modernistické architektury v Argentině. Svému účelu ateliéry slouží dodnes.

Výstava jako další výzva

Archiv jeho fotografií čítá přes tisíc snímků. Výstava v Galerii UM, na níž Adam Štěch spolupracoval s Janem Klossem a Matějem Činčerou -  svými přáteli z designérského uskupení OKOLO, jich představuje přes 500.

„Výstava Pocta detailu byla pro nás další výzvou. Myšlenka na ni vznikla v průběhu minulého roku, když jsem zintenzívnil své cesty za architekturou,“ říká Adam Štěch a doplňuje: „Expozice se pokouší představit vyčerpávající výčet určité typologie a představit detail ve svých mnoha fantastických formách.“

Netradiční rozmístění

Fotografie jsou na výstavě netradičně rozmístěné - symbolizují pracovní stůl nebo analogový instagram. A všechny snímky vycházejí z modernistické myšlenky takzvaného gesamtkunstwerku - uměleckého díla jako celku.