Veduty Prahy se nám dochovaly z období let 1493-1870, tvůrci si vybrali ucelenou kolekci týkající se 18. století. Výstava tak představuje proměnu hlavního města a zároveň historické souvislosti vzniku těchto krásných grafických děl. Praha se v průběhu bouřlivého 18. století stala jevištěm mnoha významných historických událostí, korunovací, obléhání, vojenských obsazení, ale i přírodních katastrof, které určují charakter a obsah vedut 18. století.

Tematická prohlídka Prahy

Výstava představí ohromující sbírku téměř 200 vedut, na kterých je krom architektury města zachycena právě i jeho historie. „Výstava je členěna tematicky jako prohlídka Prahy, ale také jako svědek událostí,“ říká Šárka Máchová z Muzea hl. města. „Pražské veduty provedené grafickými technikami nám podávají průběžnou zprávu o vzhledu města již více než pět set let,“ vysvětluje Máchová.

K vidění je i funkční lis

V rámci výstavy je představen jedinečný soubor měděných tiskařských desek výučních listů pražských cechů z druhé poloviny 18. a počátku 19. století. Na výstavě se představí jak originály desek, tak jejich otisky, na kterých spolupracovaly Grafické dílny AVU v Praze. Součástí výstavy je podle Máchové také funkční dřevěný hlubotiskový lis, postavený podle původních plánů z pol. 17. století.

K příležitosti výstavy byla vydána i doprovodná česko-anglická publikace, která se stane základním kompendiem pragensistické grafiky 18. století pro instituce i soukromníky.


Podívejte se na webové stránky: www.muzeumprahy.cz.