„Tož to kupte!" je autentickým a zaznamenaným výrokem, kterým kdysi Tomáš Garrigue Masaryk posvětil nákup jednoho z uměleckých děl – a to cyklu akvarelů od Josefa Mánesa. Nyní tato věta prvního československého prezidenta ožívá v názvu výstavy v Císařské konírně.

Čtyři prezidenti

Expozice je dělena podle období, kdy vládli jednotliví prezidenti -Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Emil Hácha a Klement Gottwald. Vystavené obrazy patřily do sbírky, která byla nakupována pro Pražský hrad z úroků tzv. Národního fondu Masarykova.

„Finanční prostředky na nákup byly prezidentovi věnovány v roce 1920 k příležitosti oslavy jeho sedmdesátých narozenin. Tehdy se představitelé města Prahy rozhodli, že tuto událost uctí velkou finanční sbírkou, a TGM pak stanovil, že z úroků bude financována sbírka pro Pražský hrad,“ upřesnila kurátorka výstavy Markéta Ježková. Sbírka obrazů se rozrůstala až do roku 1952.

Staré i moderní umění

Asi nejslavnějším vystaveným dílem je portrét Boženy Němcové od Josefa Hellicha, který zdobil pracovnu T. G. Masaryka. Vedle klasiků českého umění jako Josef Mánes, Mikoláš Aleš nebo Antonín Slavíček, je zastoupen například i abstraktní malíř Emil Filla.

T. G. Masaryk vybíral hlavně obrazy českých autorů 19. století. Upřednostňoval české umělce, výjevy z tuzemské historie a zdejší krajinu.

Edvard Beneš pak začal nakupovat trochu jiná díla než Masaryk. Na rozdíl od svého předchůdce byl fanouškem výtvarného umění a sám byl sběratelem. „Když nastoupil Beneš, vyjádřil názor, že staršího umění už bylo dost a můžeme kupovat něco současného,“ popisuje druhá autorka výstavy Jitka Šosová.

A jaké obrazy pořizovali další prezidenti? Přijďte se podívat. Nyní máte jedinečnou příležitost tato umělecká díla shlédnout pospolu. Takto souborně jsou totiž vystavena vůbec poprvé.