Dámy budou v rámci pravidelného cyklu, ve kterém představují zajímavé autory a díla, tentokrát hovořit s novinářem a publicistou Petrem Brodem. Ten v roce 1969 ve svých 18 letech  odešel do Německa. Vystudoval politologii, dějiny a žurnalistiku v Mnichově, London School of Economics a také Harvardovu univerzitu v USA.

Působil v BBC i Svobodné Evropě

Brod má za sebou velmi zajímavou praxi. Od roku 1980 působil sedm let jako redaktor v rozhlasu a televizi BBC v Londýně, v letech 1987 – 1993 zastával řadu funkcí v redakci Rádia Svobodná Evropa v Mnichově a v Praze.

V období od roku 1993 do roku 1996 pracoval jako redaktor listu Süddeutsche Zeitung v Mnichově (jeho pražským dopisovatelem byl v letech 1988 – 2000), poté působil jako vedoucí redakce BBC v Praze. Je také nositelem Ceny česko-německého porozumění za svou dlouholetou snahu o zlepšení vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Německem.

Petr Brod jistě bude mít na co vzpomínat a zároveň díky své zahraniční zkušenosti také co říci k současné situaci ve světě.

Zpravodajka z Vídně

A kdo jsou dámy, které ctěnickou Literární kavárnou provázejí? Patrně je nemusíme představovat, ale pro jistotu: Marie Woodhamsová je redaktorkou Českého rozhlasu. Původně pracovala ve zlínském studiu, pak se ale provdala za Angličana a díky tomu se stala nežádoucí osobou.

V roce 1983 odešla do Vídně, aby se po sametové revoluci do milovaného rozhlasu vrátila. Působí jako jeho vídeňská zpravodajka, vydala také několik knih.

Herečka z Burghtheatru

Její kolegyně Zdenka Procházková je známou českou herečkou. Ztvárnila mnoho rolí v Městských divadlech pražských, i ve filmech – například ve snímku Týden v tichém domě anebo Daleká cesta. Naposledy se objevila jako stárnoucí Lída Baarová ve filmu Filipa Renče.

Byla také životní partnerkou herce Karla Högera. V roce 1968 odešla do zahraničí, hrála v divadlech v Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu, v Berlíně, byla také členkou světoznámého vídeňského Burgtheateru. Věnuje se interpretaci pražské německé literatury, sama napsala několik vzpomínkových knih.

 

Podívejte se na webové stránky: www.muzeumprahy.cz