Mezinárodní den muzeí a galerií, jehož letošní téma zní: "Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století", se slaví každý rok a po celém světě. 18. května tak některé pražské instituce pro své návštěvníky připravily Den otevřených dveří se vstupem zdarma, jiné nabízí speciální program nebo vstupné zvýhodněné. Přinášíme vám několik tipů, kam v tento den zavítat.

Do Národního technického muzea pouze za 50 Kč

U příležitosti tohoto svátku můžou návštěvníci Národního technického muzea navštívit všechny výstavy a stálé expozice v budově na Letné za pouhých 50 Kč. Letošnímu tématu Mezinárodního dne se Národní technické muzeum bude věnovat v tematických komentovaných prohlídkách dopravní expozice, kde se – hlavně v její automobilové části - tragické dějinné události zrcadlí nejnázorněji.

O nelehkých příbězích 20. století vypoví například automobil  Benz 16/40 HP Karla V. Schwarzenberga , Z-5 Express z majetku Aloise Eliáše, Aero 50 HP užívaný v exilu Edvardem Benešem nebo Mercedes Benz 540 K. H. Franka.

Do Muzea hlavního města Prahy zadarmo

Vstup zdarma si pro své návštěvníky připravilo na 18. 5. Muzeum hlavního města Prahy. Bez placení můžou navštívit hlavní budovu muzea a Zámecký areál Ctěnice.

V hlavní budově si můžete od 9:00 do 18:00 hodin prohlédnout stálé expozice, které ukazují, jak vypadalo naše hlavní město v pravěku, středověku, na přelomu středověku a novověku či v baroku.

Ve Ctěnicích se zase seznámíte se sbírkou cechovních památek, která patří mezi nejrozsáhlejší na světě!

Volný vstup i do Národního zemědělského muzea

Slavit bude i Národní zemědělské muzeum, které rovněž svým návštěvníkům dává 18. května dárek, a to v podobě vstupu zdarma. V čase od 9:00 do 18:00 hodin si tak na Letné můžete prohlédnout expozice o myslivosti, rybářství.

Expozice Jede traktor vás zase na ploše 500 metrů čtverečních seznámí s více než dvaceti typy různorodých traktorů z let 1917 – 1953. Kdo bude chtít, může si klidně sednout za volant historického traktoru Zetor 15. Děti si pak určitě nenechají ujít šlapací traktůrky a odrážedla, se kterými se můžou prohánět na připravené speciální dráze.

Za historií do Národního muzea

Mezinárodní den muzeí můžete oslavit i s Národním muzeem, které rovněž své návštěvníky uvítá bez placení. Pro zájemce muzeum na 18. 5. připravilo mnoho zajímavých komentovaných prohlídek, které představí nejen výstavy, ale i historii vybraných objektů.

Výjimečně bude otevřen i Památník Jaroslava Ježka, který je jinak ve čtvrtky uzavřen. Ujít byste si neměli nechat ani povídání v Muzeu Antonína Dvořáka, které bylo po náročném restaurování fresek veřejnosti otevřeno teprve před pár dny.