Tento skvost ze sbírek Národního muzea se do Česka nedávno vrátil z Ameriky. Partitura byla spolu s dalšími exponáty vystavena v Českém centru v New Yorku a vůbec poprvé ve své historii se tak představila v zahraničí.

Únorová výstava vzbudila v Americe opravdu velký zájem, proto se Národní muzeum rozhodlo zpřístupnit ji i u nás.

Originál z roku 1900

Návštěvníci především uvidí již zmíněný 527 stránkový autentický notový záznam opery Rusalka, pocházející z roku 1900, kdy Antonín Dvořák (1841 - 1904) na pohádkové opeře pracoval.

Tento vzácný exponát doplňuje první vydání libreta Rusalky, či Dvořákův americký skicář č.6, do kterého si skladatel začal psát její některé motivy.

Dopisy s G. Mahlerem

Zpřístupněny jsou i další originály. Například Dvořákova korespondence s Gustavem Mahlerem, který v roce 1901 usiloval o uvedení Rusalky ve vídeňské Dvorní opeře, kde byl v letech 1897 – 1907 uměleckým ředitelem.

Dvořáka tento zájem potěšil – celý život se totiž se svými jevištními díly pokoušel proniknout na zahraniční scény. Jenže měl vysoké finanční nároky, své pak sehrálo i to, že si Mahler nakonec po prostudování partitury, kterou mu Dvořák do Vídně osobně dovezl, nebyl jistý úspěchem díla. A tak nakonec z uvedení sešlo. Rusalka byla ve Vídni představena až dlouho po Dvořákově smrti, v roce 1987.

Podobizny i kostýmy

České muzeum hudby vystavuje i Mahlerovy a Dvořákovy podobizny, kostýmní a scénické návrhy Rusalky a kostýmy ze sbírek Národního divadla.

Návštěvníci si mohou poslechnout i první nahrávky árií z opery Rusalka, která měla premiéru 31. března 1901 v Národním divadle. Výstava je otevřena od 11. do 17. dubna.