Historie Muzea pražského vodárenství sahá až do roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se muzeum přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 m2, s depozitáři a přednáškovým sálem slavnostně otevřena.

Pohled do nitra vodárny

Interiér filtrační stanice je od výstavních prostor oddělen skleněnou stěnou, a tak se návštěvníkům naskytne neuvěřitelný výhled do Engelovy "katedrály" s filtry. Celá expozice zachovává chronologické členění historického vývoje pražského vodárenství od prvních soukromých vodovodů z 12. století, přes vltavské vodárny renesančního období a vodárenské snahy konce 19. století, až po současné zásobování hlavního města vodou.

Od antiky po současnost

Je zde vystaven originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a řada dalších exponátů. Trojrozměrné předměty doplňuje řada kopií unikátního a dosud nevystavovaného archivního materiálu a množství historických fotografií. Zároveň muzeum myslí i na současnost, například pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách.

Voda a civilizace

„Letošní novinkou je vodní trkač, který pochází z vodárny velkostatku Nové Dvory u Kutné hory. Vodní trkač, jiným názvem vodní beran, je jednoduché vodní čerpadlo poháněné vodní silou,“ řekl mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. Kromě prohlídek se v sobotu od 15 hodin uskuteční přednáška egyptologa a archeologa Miroslava Bárty na téma Voda a civilizace.


Podívejte se na webové stránky: www.pvk.cz.