Novomlýnská vodárenská věž je technická stavba z druhé poloviny 17. století, která sloužila k zásobování vodou okolní části Nového Města.

Na místě současné věže je doložena již v 15. století dřevěná vodárenská věž. Ta součásná s šesti patry vznikla v letech 1658–60.

Vyhlídkový prostor - Lusthaus

V Novomlýnské vodárenské věži byl již v době její výstavby v 17. století zřízen i nebývale bohatě pojatý vyhlídkový prostor, tzv. Lusthaus. Jednalo se o místo pro kratochvilná setkání vedení města. Můžeme v něm spatřovat možná i první rozhlednu v Praze, byť neveřejnou, určenou jen pro městkou šlechtu a boháče. A nyní v ní nalezlo prostory Muzeum hlavního města Prahy.

Nová média představují starou Prahu

Unikátní expozice vznikla díky dotaci EHP Fondů 2009–2014 a přispěním Hlavního města Prahy. Díky tomu mohlo proběhnout i restaurování a obnova samotné Novomlýnské vodárenské věže.

Multižánrová expozice představuje odvěké ohrožení Prahy ohněm. Prostřednictvím nových médií (videomapping, animace, videoart, virtuální realita) výstava seznamuje návštěvníky s úlohou vodárenských věží, ničivými požáry v průběhu staletí i příběhy pražského hasičstva. Hyperrealistická imerzní instalace pak přenáší návštěvníka do nitra hořícího Národního divadla.

Odměnou za zdolání celé výšky věže je výhled z nejvyššího patra, a to nejen do okolí, ale také do animované minulosti a skrze virtuální realitu do budoucnosti Prahy.

 

Podívejte se na webové stránky: www.muzeumprahy.cz