Obsahem výstavy je ilustrační tvorba dvou výrazných osobností slovenské knižní ilustrace - Daniely Olejníkové a Bystríka Vanča. Expozice je sestavena z jejich obrázků a velkoplošných objektů, kterými tito dva výtvarníci obohatili díla slovenských i českých autorů.

Daniela Olejníková

Třicetiletá slovenská malířka Daniela Olejníková vystudovala bratislavskou Vysokou školu výtvarných umění, obor Malba a jiná média. Se svými kresbami se od roku 2005 zúčastnila více než deseti výstav, dvakrát získala ocenění v soutěži Nejkrásnější knihy Slovenska.

Ilustrovala knihy O basetovi, ktorý neznášal mľaskanie (Miro Čársky) a La casa del Fiore Volante e altre fiabe (Renata Franca Flamigni), kromě toho spolupracuje s časopisy Včielka, Zornička a deníkem SME.

Bystrik Vančo

Její jednačtyřicetiletý kolega Bystrik Vančo se proslavil svými ilustracemi pohádkových knih, připomeňme například Nejmocnější kouzlo, které vyšlo i v češtině. Jeho kniha Hovoriaci vtáčik získala cenu za Nejlepší dětskou knihu roku 2008.

Kromě ilustrací se věnuje také malbě, grafice a land artu.

Doprovodné akce

Výstavu budou provázet tvořivé aktivity pro školáky. Například pro středoškoláky je v muzeu připraveno Setkání se slovenštinou, a to 12. října v 9:00 hodin. Číst budou slovenští herci působící v pražských divadlech.

Výstava je součástí druhého ročníku Festivalu české a slovenské tvorby pro děti v Praze, který přináší bohatý kulturní program. Připraveny jsou workshopy s významnými výtvarníky, loutkové divadlo i výstava ilustrací. Nejmladší generaci připomene blízkost slovenského a českého jazyka i národů, které spojuje společná historie, kultura i tradice.

 

Více informací na www.muzeumprahy.cz