Model Antonína Langweila, který obsahuje více než 2 000 budov, z nichž 960 již v reálné Praze neexistuje, zabírá v Muzeu hl. m. Prahy plochu dvaceti metrů čtverečních. A jeho trojrozměrná digitální podoba nám přinesla jedno z prvenství: Praha se stala jediným městem na světě, které má historický virtuální model města v takovém rozsahu a takových detailech.

Na šest minut do staré Prahy

Díky nejmodernější projekční technice máte možnost stát se na šest minut virtuálním návštěvníkem modelu historické Prahy počátku devatenáctého století. Stereoskopický kinosál „vtáhne“ diváka do světa papírového Langweilova modelu Prahy a dovolí mu poznat netušené krásy tohoto výjimečného výtvarného díla. Díky 3D brýlím a speciálnímu projektoru uvidíte všechny záběry prostorově a stanete se tak nepřímo součástí projekce.

Průlet modelem je podle tvůrců koncipován jako „jednozáběrové“ provedení diváka historickým městem. Animace je doplněna dobovou hudbou a zvuky tehdejšího života města - zvony, klapotem koní, hovory mnichů atd.

Náročná digitalizace

Projekční sál v Muzeu hlavního města Prahy na Florenci využívá aktivní stereoskopickou metodu zobrazení. Promítaný 3D film je založený na datech získaných z projektu digitalizace Langweilova modelu Prahy.

Samotný počítačový model, který vytvoření projekce umožnil, má mimořádné parametry. Složitost modelu je v miliónech trojúhelníků a desítkách gigabytů textur povrchu. Příprava a výpočet zabraly několik měsíců a tisíce hodin výpočetního času.

Speciální brýle

Návštěvníci dostávají speciální brýle, které v sobě mají integrovaný přijímač (výdrž baterie činí cca 3 000 hodin). Projektor vysílá pomocí IR zářiče celkem 120x za sekundu signál ke změně polarizace brýlí. Tím se zakrývá střídavě levé a pravé oko obrazu synchronně s obrazem projektoru. Obraz pro levé oko se tedy dostává jen do levého oka a podobně je tomu i pro oko pravé. Promítání filmu je připraveno pro diváky každou půlhodinu.

Tato projekce získala na 5. mezinárodním filmovém festivalu Arts and film v Telči v kategorii Architektura a design cenu mezinárodní poroty Prix Jury.

 

Podívejte se na webové stránky: www.muzeumprahy.cz