Muzeum mapuje život a dílo slavného filmového režiséra, výtvarníka a scénáristy Karla Zemana, jehož filmové triky, ve své době něco zcela nevídaného, proslavily českou kinematografii. Zemanova Cesta do pravěku, Baron Prášil nebo Vynález zkázy, to je prostě vysoce ceněná světová klasika.

A není to muzeum jen tak ledajaké - je unikátní svým hravým pojetím. Mimo jiné se tu totiž můžete zapojit a vyzkoušet na vlastních fotoaparátech a videokamerách trikové postupy, které režisér ve svých filmech používal.

Každý rok nová překvapení

Aby návštěvníci vždy odcházeli s krásnými zážitky, vymýšlí Muzeum Karla Zemana každý rok něco nového. Ne jinak tomu je i letos.

Vánoční program pro tento rok jsme tematicky navázali na finalizující digitální restaurování filmu Cesta do pravěku. A tak letos oslavujeme Vánoce s dinosaury,“ uvedla pro portál praha.eu Kateřina Kuthanová z PR a marketingového oddělení muzea.

Smutný mamut

Sváteční program začíná v muzeu už v sobotu 1. prosince, kdy se můžou návštěvníci zapojit do soutěže o unikátní dárečky pod stromeček. „Stačí, když nám pomohou rozveselit mamuta z Cesty do pravěku, kterého máme na dvoře a který už delší dobu smutní, protože všichni kamarádi z Cesty do pravěku mu vyrostli a on se teď cítí sám,“ přiblížila nám Kateřina Kuthanová, podle které by mamuta nejvíc potěšilo, kdyby mu děti zarecitovaly vlastní básničku, písničku nebo nějaké říkadlo vymyšlené na téma Vánoce a dinosauři. „Anebo kdyby větší dobrodruzi či jejich rodiče zkusili předabovat jednu z vybraných scén z filmů Karla Zemana a společně se nad tím zasmáli, doplnila.

Básnička i dabbing se bude nahrávat na muzejní facebook, přičemž šest nejoblíbenějších videí pak muzeum odmění krásnými dárky pod stromeček. „Navíc všichni účastníci dostanou vtipný perníček ve tvaru dinosaura,“ prozradila ještě Kateřina Kuthanová.

1. prosince vánoční program v Muzeu Karla Zemana ale zdaleka nekončí. Skoro každý všední prosincový den dostanou návštěvníci ke vstupence jeden bonus - projekci Cesty do pravěku zdarma.

Čertí brko

Zbystřit by také měli milovníci pohádek. Až do 6. ledna jsou totiž v muzeu vystaveny kostýmy a rekvizity k nové české pohádce Čertí brko, která měla v kinech premiéru minulý týden. A jak v tomto novém snímku režiséra Marka Najbrta vypadá peklo? Je to v podstatě neúplatná instituce, která má po celém světě menší lokální pobočky. A čertí brko neomylně a spravedlivě zapisuje všechny lidské hříchy. Až jednoho dne na pekelné pobočce v městečku Pytlov přestane fungovat….

Do pohádkové expozice si nezapomeňte vzít s sebou fotoaparáty. Ve filmové stojně se totiž můžete vyfotit s maketami hlavních postav filmu.

Prosinec plný překvapení

A jaké „bonbónky“ ještě Muzeum Karla Zemana na prosinec chystá? Tak třeba novou kreativní dílnu, ve které si vyrobíte nevšední svítící vánoční přání nejen s motivy z Cesty do pravěku. V neděli 16. 12. pak proběhne romantické pouštění světýlek po Čertovce. Ten den bude muzeum navíc otevřeno o dvě hodiny déle, než obvykle – do 21:00 hodin.

Pro sběratele a turisty je v muzejním obchodě rovněž připravená limitovaná edice vánočních absolventských vizitek s motivem mamuta z Cesty do pravěku.

Zahajte s předstihem nevšední krásné Vánoce s dinosaury a soutěžte s celou rodinou o krásné dárky pod stromeček.