Výstava ukazuje, jakou výraznou stopu Jože Plečnik, jehož díla stále fascinují nejen v jeho rodné Lublaně, ale i v Praze a ve Vídni, vtiskl Pražskému hradu a jeho okolí a vídeňské monumentální budově.

Zacherlův dům

Takzvaný Zacherlův dům si nechal v letech 1903 až 1905 postavit továrník Johann Evangelist Zacherl. A právě tahle stavba v samém centru Vídně nedaleko katedrály svatého Štěpána je dnes jedním z nejvýznamnějších památkově chráněných objektů v rakouské metropoli.

Objekt, jehož fasáda byla na tehdejší dobu nebývale hladká bez překypujícího dekoru, původně sloužil jako obytný a obchodní dům. Nyní v něm jsou kancelářské a prodejní prostory.

Plečnikovo vídeňské období skončilo roku 1910, kdy architekt odešel do Prahy. Pro rakouského továrníka ale ještě v roce 1912 upravil rodinnou hrobku ve čtvrti Dobling.

Pražský hrad

V Praze Plečnik nejprve působil jako pedagog. Později se stal architektem Pražského hradu, který měl podle plánu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka přestavět na centrum mladé republiky a zpřístupnit jej veřejnosti.

Plečnik mimo jiné upravoval průčelí Španělského sálu, pod jeho dohledem vznikla také Sloupová síň, slavnostní vstupní prostor se schodištěm, vedoucím do prostor severního křídla Hradu, zejména ke Španělskému sálu. Svůj otisk zanechal i v zahradách či na třetím nádvoří.

Výstava v Rakouském kulturním fóru potrvá až do 18. srpna.

 

Podívejte se na stránky www.rkfpraha.cz