Expozice ukazuje naše novodobé dějiny prostřednictvím momentů, které zachytili přední fotografové, ale i ti, kteří budou pro veřejnost překvapivým objevem.

Od první k druhé válce

Bohatá kolekce unikátních fotografií je členěna do několika sekcí. V té věnované první světové válce uvidíte například unikátní snímky vojáka rakouské armády Jindřicha Bišického, mobilizaci a exilovou mnichovskou vládu mapoval Erich Auerbach. Známé pak jsou snímky Ladislava Sitenského, který fotil nacistickou okupaci, ale také všední život našich letců, sloužících v Royal Air Force.

Východní frontu zdokumentoval kapitán Otakar Jaroš, hrdina bitvy u Sokolova, který v tomto boji padl a jeho snímky byly objeveny jen náhodou. Totálně nasazené mladé Čechoslováky pak fotil Zděnek Tmej.

Velká část snímků je věnována roku 1945. Ukazují například transporty vězňů, vracejících se po strastiplných letech v nacistických koncentračních lágrech domů. Autorem je téměř neznámý fotograf - Vladimír Fyman.

Pražské jaro, disent a normalizace

Další velká kapitola výstavy je věnována okupaci Sovětskými vojsky v roce 1968. Mezi jmény fotografů zaujme i hudebník Jiří Stivín, který fotil hlavně příslušníky disentu. Normalizační fotografie z českých měst i venkova zachytil s typicky českým smyslem pro humor a ironií třeba slavný Jindřich Štreit.

Rok 1989

Fotografie z roku 1989 nevyprávějí jen příběh Sametové revoluce, ale zabrousí i do demonstrací, které listopadu předcházely. A ukáží také tzv. Německý exodus, kdy přes Prahu utíkali východní Němci na Západ a v ulicích zbyly opuštěné trabanty.

Gró této kapitoly je ale samozřejmě v listopadových momentkách, ať už je fotil Karel Cudlín, Jan Šibík – anebo třeba Jaroslav Kořán.

Samostatná podkapitola se věnuje také fascinující dráze Václava Havla od role disidenta po roli československého a poté českého prezidenta.

Závěrem trochu současnosti

Výstava končí v současnosti, kdy připomíná další polistopadové prezidenty naší republiky Václava Klause a Miloše Zemana.

Expozice na Staroměstské radnici obsahuje 300 fotografií od 51 autorů. Koná se ke 100. výročí vzniku samostatného československého státu pod záštitou prezidenta republiky a primátorky Prahy.