Už pojednadvacáté se koná tato prestižní výstava fotografií v Praze a o Praze, kterou pod záštitou pražské primátorky a starosty Městské části Praha 1 organizuje Společnost přátel fotografie ve spolupráci se Svazem českých fotografů a Nipos-Artama.

Celek výstavy Praha fotografická tak jako v předchozích letech skládá obraz hlavního města v uplynulém roce, letos z děl 87 autorů. Jsou mezi nimi osvědčení fotografové Prahy i nováčci. Každý svým osobitým přístupem rozšiřuje živou kroniku města, jíž jednadvacet ročníků soutěže nepochybně je.

Praha ve všech podobách

Vystavené fotografie vypovídají nejen o každodenním pracovním shonu, ale i volném čase Pražanů, o jejich procházkách překrásnými kulisami historického města, sportu na cyklostezkách i odpočinku v parcích.

V samém středu Prahy dominuje konfrontace památek, turistů a domácích. Centrum metropole jakoby žilo v jiných dimenzích, rozporuplně, ale s osobitým půvabem.

Na opačném pólu stojí na snímcích periferie velkoměsta, někdy překvapivě venkovská a opuštěná, jindy přelidněná hradbou panelových bytovek. Výstava je doplněna sochami nevidomých umělců.

Kdo vyhrál hlavní cenu?

Hlavní cenu uděluje primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Na návrh poroty ji získává autor, který snímkem nebo souborem snímků nejlépe obrazově vystihl život metropole v posledním roce. Letos ji obdržel Ivan Svatoš za fotografii nazvanou Dva světy.

Zajímavostí je, že soutěže se kromě renomovaných fotografů zúčastnil také herec Městských divadel pražských Zdeněk Velen, který se svými nevšedními portréty Pražanů uspěl hned v několika kategoriích.

 

Podívejte se na webové stránky: www.scf.cz