Jedná se o stovku prací, které sám umělec přirovnal k deníku - zrcadlí jeho nevšední životní příběh.

Velká cena emocí

Proto je sbírka velice ceněná. Picasso se totiž během tvorby rozváděl se svou první ženou, ruskou baletkou Olgou Chochlovovou a zároveň vstupoval do nového vztahu s mladou Marií-Therese Walterovou. Tisky tak odrážejí Picassovy erotické a umělecké posedlosti, manželské potíže, vášně, lásky, ale také stále temnější politickou situaci v Evropě. Kromě toho obsahují též úvahy o smyslu umění.

„Spíše než sto rytin jde o jednotné dílo představující autobiografické vyprávění v obrazech o období, které sám Picasso označil za jedno z nejtěžších v životě,“ uvedl kurátor výstavy Fernando Castro Borrego.

Sbírka je cenná také proto, že byla vytvořena v duchu doznívajícího kubismu. Přechází ale také ke klasickému ztvárnění figury. Jsou zde vyobrazeny ženy, muži a různé podoby řecké mytologie.

La Suite Vollard

Picasso tyto grafiky vyryl a vyleptal pro zadavatele cyklu, svého blízkého přítele, galeristu a obchodníka s uměním Ambroisse Vollarda. A právě podle něj je grafický cyklus pojmenován – La Suite Vollard. A rozčleněn je do několika oddílů nazvaných Rozmanitosti, Sochařův ateliér, Boj lásky, Minotaurus, Rembrandt, Slepý Minotaurus, Portréty Ambroise Vollarda.

Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost uvidět slavného Picassa v takto rozsáhlé sbírce, za kterou byste jinak museli putovat do jiných zahraničních metropolí.