Expozice, která je přístupná až do 15. července, nese název Sempé – Malý Mikuláš a jiné… Ano. Se jménem Jean-Jacques Sempé je spojena především živá klučičí parta v čele se zvídavým Mikulášem, obrýleným šprtem Celestýnem, mlsounem Vendelínem, nejhorším žákem Kryšpínem či Augustýnem, pocházejícím z obrovsky bohaté rodiny.

Goscinnyho knihy o malém Mikulášovi, jimž kreslenou podobu vtiskl právě J. J. Sempé, zná celý svět. Příběhy byly přeloženy do 45 jazyků, prodalo se přes 15 milionů výtisků, vznikly i dva celovečerní filmy a seriálové cykly. „Mikulášův svět je světem ideálním. Jeho dětství bychom s Goscinnym chtěli prožít, neexistuje v něm žádné drama,“ říká  světoznámý kreslíř Jean-Jacques Sempé, který v srpnu oslaví šestaosmdesáté narozeniny.

Sedm let každý měsíc nový Mikulášův příběh

Sempé se narodil v jihozápadní Francii. Když mu bylo čtrnáct, začal pracoval jako poslíček. Také prodával zubní pasty a vína. Kariéru humoristického kreslíře začal v 50. letech, tehdy dostal nabídku od belgického časopisu Le Moustique, pro který měl později vytvořit i nové komiksové postavy.

A tak Sempé přišel s postavou malého cyklisty Mikuláše, kterého s Reném Goscinnym převedl do podoby komiksu. A sedm let každý měsíc vycházel nový Mikulášův příběh.

Kreslené vtipy dokáží nepřímo vyjádřit konkrétní myšlenky

Sempé později publikoval v dalších novinách a časopisech, včetně Figara či Expresu. V roce 1978 vytvořil první obálku pro časopis New Yorker. Dodnes má na svém kontě tisíce vtipů, které tvoří více než 40 alb.

Pro Sempého je typická laskavost a pochopení, se kterými komentuje koloběh života. Jeho postavy vypadají, jakoby byly neustále v pohybu, zároveň skvěle zvládá karikaturní zkratku. „Kreslené vtipy mám rád hlavně proto, že dokážou nepřímo vyjádřit konkrétní myšlenky. Je to způsob, jak říci něco o sobě, bez toho, aniž by se člověk prozradil," říká.

Výběr toho nejlepšího

Výstava ve Ville Pellé, která zabírá tři patra budovy, zahrnuje reprezentativní výběr toho nejlepšího, co Sempé za svou kariéru vytvořil. Expozice osloví jak děti, tak i dospělé. Určitě si ji nenechte ujít!