Tato výstava je instalována na dvanácti panelech před budovou Muzea na pražském Poříčí. Pomocí dobových letáků a ukázek z tisku vás vtáhne do atmosféry z roku 1896, kdy byla v Praze poprvé představena novinka „živoucích fotografií“, tedy film.

Poprvé v říjnu 1896

V našem hlavním městě proběhla první filmová projekce 18. října 1896. V hotelu U Černého koně v ulici Na Příkopě ji předvedli zástupci francouzské společnosti spojené se jménem vynálezce Thomase Alvy Edisona. Promítání filmů natočených bratry Lumièrovými a jejich kinematografem pak začalo 22. října 1896 v blízkém hotelu U Saského dvora na rohu Hybernské a Senovážné ulice.

Pražané tak mohli po několik následujících týdnů sledovat dělníky vycházející z lyonské továrny, bourání zdi, jedoucí vlak, snídající rodinu, či pokropeného kropiče. To vše v krátkých, necelou minutu trvající filmových sekvencích, většinou dokumentárního charakteru.

Z kinosálů herny a kanceláře

Druhou, podstatně méně veselou linií výstavy, jsou fotografie znalce prostředí filmových projekcí - Martina Plitze. Snímky zachycují opuštěné kinosály, ve kterých se koncem 20. století přestalo promítat. Po dlouhém čase rozkvětu pražských kin, kterých bývalo až sto, totiž přišla v 90. letech minulého století doba jejich rušení a přestavování.

Řada tradičních promítacích sálů byla přeměněna na noční kluby, kulečníkové herny, někdy divadla, případně kancelářské, či skladové prostory. A toto nové, mnohdy podivuhodné využití někdejších kinosálů působivě zachytil v roce 1996 právě Martin Plitz. Na více než třech desítkách jeho fotografií je zobrazeno ono výnosnější využití bývalých kin, případně jen obraz prostého zmaru.

 

Podívejte se na webové stránky: www.muzeumprahy.cz