Ve spodní části Václavského náměstí – na Můstku – jsou na mnoha panelech k vidění reprodukce dobových fotografií, na velkoplošné obrazovce jsou promítány amatérské i profesionální záběry z Prahy 21. - 25. srpna 1968 a do éteru jsou  vysílány originální zvukové frekvence ilegálního vysílání Československého rozhlasu. „Myslím si, že chvílemi projekce i fotografie nahání husí kůži. Připomínat tuto dobu je i v dnešní době podle mě velmi důležité," říká Tomáš Neumann, hlavní pořadatel akce.

Největší akce v dějinách vojenskopolitické aliance

20. srpna 1968, ve 23:00 hodin, začala operace DUNAJ (vojenský vpád pěti států Varšavské smlouvy do Československa). Šlo o největší akci v dějinách této vojenskopolitické aliance, podniknutou nikoli proti NATO, nýbrž proti vlastnímu spojenci.

Invazní vojska čítala 6 300 tanků, 2 000 děl, 550 bojových a 250 dopravních letadel. Souhrnné stavy okupačních vojsk odhadují historici na více než půl milionu osob.

Pražská bitva o rozhlas

1Okupační vojska do Prahy dorazila kolem páté ráno. Jednotky zamířily k rozhlasu na Vinohradské třídě, odkud byly vysílány necenzurované informace. První střelba v centru Prahy se však toho dne ozvala v pět hodin ráno v Revoluční ulici, kde se sešel dav před budovou Ústředního výboru KSČ. Rudá armáda budovu obsadila, během potyček zahynuli čtyři lidé. O půl hodiny později byla Praha neprodyšně uzavřena.

Boje před budovou rozhlasu začaly kolem sedmé ranní. Na ulici byla vystavěna barikáda, lidé doufali, že tak zbrzdí postup tanků. „Podle zprávy, kterou jsme právě dostali, v ulici Vinohradské před rozhlasem stojí šest tanků, se kterými diskutují naši občané. Nevíme tedy, jak dlouho ještě budeme vysílat,“ zněl éterem do tisíců domácností rozechvělý hlas moderátora.

Napjatá situace trvala několik hodin. Během té doby začal hořet jeden z tanků, který se pokusil projet barikádu. Na další se vyšplhal mladý muž a začal mávat československou vlajkou. Byl zastřelen. Strhla se bitka - proti vojákům se zbraněmi stáli Pražané s kameny v rukou. Právě boj o rozhlas se při srpnové okupaci stal symbolem odporu Pražanů proti vpádu cizích armád.

108 mrtvých nesmí být zapomenuto

Během sovětské okupace zahynulo celkem 108 lidí. Nejvíce právě před budovou rozhlasu, kde bylo několik lidí zastřeleno, další přejeti tanky anebo zabiti při explozi jednoho z tanků. Několik lidí také zahynulo v hořících domech - buď ve svých bytech, nebo poté, co ve snaze uniknout ohni vyskočili z oken.

Tři učni ve věku 15 a 16 let, nejmladší pražské oběti, přišli o život na jiných místech hlavního města. Patnáctiletí Karel Parišek a Karel Němec byli zastřeleni u Podolské vodárny tři dny po vpádu vojsk. Pariška zasáhla kulka do hlavy, Němce do srdce. Šestnáctiletý Miroslav Beránek zemřel na následky průstřelu plic a žaludku, které mu v září způsobil opilý sovětský voják v Opletalově ulici.

Na koncertě vystoupí ikony undergroundu

A právě na první dny okupace a boje o rozhlas se zaměřila výstava a happening na Můstku. Celá vzpomínková akce vyvrcholí v neděli v poledne velkým koncertem, na kterém vystoupí ikony undergroundu, například Vladimír Merta či Jaroslav Hutka, zlatým hřebem večera budou legendární George and Beatovens.

 

Více informací na stránkách: www.vzpominka1968.cz.