Tři filmy – Outside of Relativity, The Touch of Eclipse, Monument of Observation - spolu vzájemně souvisí. Jejich příběhy se prolínají. Videa jsou navíc promítána simultánně, což divákovi usnadní vnímání souvislostí.

Snímky vycházejí z autorčiny vlastní zkušenosti přivykání novému kulturnímu prostředí a jeho pomalého akceptování coby nového domova. Po pražských studiích na Akademii výtvarného umění totiž umělkyně přesídlila do New Yorku, kde pokračovala ve studiích umění a kde teď tvoří. Trojice jejích filmů tak zachycuje pocity člověka, který uvízl mezi dvěma světy.

Každý z filmů trvá necelých 8 minut, dohromady ale tvoří silný divácký zážitek.

Plzeňačka v New Yorku

Radka Salcmannová se narodila v Plzni, studovala na AVU pod vedením profesora Kurta Gebauera a School of Visual Arts v New Yorku, kde momentálně žije. Její práce - hlavně „fotografické malby“ - hraničí se surrealismem. Své fotografie upravuje, retušuje a dokresluje, někdy také chemicky leptá anebo popisuje, aby uchovala své vzpomínky.

Často zachycuje sama sebe, je tedy sama sobě uměleckým objektem. Ve fotografiích i videích zastoupených na výstavě rozvíjí téma ženského těla a fyzického půvabu.

První česká výstava

Mladá umělkyně by ráda svůj okruh působnosti rozšířila o divadlo a živé umění a spojila tak své zkušenosti do nového druhu umění. Zdá se tedy, že o ní ještě uslyšíme.

Výstava v centru MeetFactory, které je podporováno hlavním městem Prahou, je její první výstavou v České republice.

Galerie Kostka

Výstava se koná v galerii Kostka, což je menší ze dvou galerií MeetFactory. Má rozlohu 160 metrů čtverečních a je zaměřena na samostatné výstavy a projekty uměleckých dvojic či skupin. Galerie slouží jako prostor pro umělecké experimenty a site-specific instalace přímo reagující na netradiční typologii tohoto místa. Je určena zejména nastupující generaci umělců a samostatným projektům rezidentů MeetFactory.

Každý rok nabízí MeetFactory široké výtvarné obci polovinu výstavních termínů v tomto prostoru formou otevřené výzvy. Po výstavě Radky Salcmannové se zde představí projekt Ivana Svobody nazvaný Doba ledová, věnovaný české přírodě.