První Československý beatový festival se konal v prosinci 1967 v pražské Lucerně. Vystoupily zde například kapely Framus Five, Synkopy 61, Hammelovy Prúdy, Olympic anebo Flamengo.

Festival byl soutěžní, palmu vítězství si zaslouženě odnesli bratislavští Soulmen pod vedením zpěváka a kytaristy Deža Ursiniho – a to v té době existovali tři měsíce a vystoupení v Lucerně byl údajně jejich pátý koncert.

Neúspěšná snaha o návrat

Atmosféru druhého Československého beatového festivalu v prosinci 1968 poznamenala srpnová okupace vojsky Varšavské smlouvy, i když se na něm nekonaly žádné politické protesty. Třetí československý beatový festival Praha konaný v dubnu 1971 byl ovlivněn normalizací a faktem, že se konal pod dohledem Svazu socialistické mládeže.

Po roce 1989 se uskutečnilo několik akcí, které se pokusily na někdejší beatové festivaly navázat, zůstalo ale jen u nostalgických pokusů.

Fotografie a další

V Popmuseu, sídlícím v břevnovském klubu Kaštan, jsou k vidění desítky fotografií a různých dokumentů, které přiblíží atmosféru beatových festivalů a připomenou kapely, které na nich hrály.