Kurátorkou je slavná americká teoretička umění Olga Stefan. Výstava v Galerii MeetFactory, která má podporu hlavního města Prahy, je její první prací v naší metropoli - městě, které je pro Olgu Stefan spojeno s Pražským jarem roku 1968 a tehdejšími fotografiemi Josefa Koudelky z bojů o rozhlas. „Tyto fotografie mají v sobě určitou bezčasovost a podobají se tolika “jarům”, které můžeme v současném světě v dnešní době vidět,“ popisuje svou inspiraci Američanka, žijící ve Švýcarsku.

Moc fotografie

Další inspirací jí pak bylo dílo francouzského spisovatele českého původu Milana Kundery - Kniha smíchu a zapomnění, která vyšla během autorova pařížského exilu. Probíhající výstava v Galerii MeetFactory totiž vypráví právě o tématech z této Kunderovy knihy. O smíchu, zapomnění, moci, útlaku.

„Tuhle knihu jsem četla ve svých dvaceti letech. Dodnes si z ní živě pamatuju několik momentů," vypráví kurátorka s tím, že ji oslovily hlavně pasáže pojednávající o moci fotografie v zaznamenávání skutečnosti a jak ji také mohou měnit. Proto se kolem knihy výstava Smícha a zapomnění točí.

Umělci z celého světa

Paní Stefan pro svou první pražskou výstavu oslovila umělce z celého světa. Esther Shalev-Gerz, Dor Guez, Clemens Von Wedemeyer, Agnieszka Polska, Sarah Sweeney, Nedko Solakov, Himali Singh Soin, Sophie Calle, Kateřina Šedá, Hito Steyerl, Dorothy Iannone, Dread Scott, Adam Vačkář, Dan Acostioaei.

V dílech těchto umělců rezonují témata osobního a veřejného života, pravdy a váhání, objevují se zde i andělé, tak typičtí právě pro Kunderovu knihu. Vystavená rozšířená videa a fotoprojekty pak ukazují i to, jak výtvarná média dokáží zkreslit a manipulovat realitu a historii.

Pro zájemce se v pátek 9. září od 19:00 hodin uskuteční také kurátorská prohlídka za osobní přítomnosti umělců Sarah Sweeney, Dana Acostioaei a Adama Vačkáře.