Jindřich Buxbaum dlouhodobě dokumentuje zásadní témata židovství a život mimo Izrael jako je například svátek purim, šabat, ale i svatba, pohřeb a obřízka.

Snímky zachycují i Osvětim

I na černobílých snímcích vystavených v Jeruzalémské synagoze jsou zvěčněny podstatné události, které život Židů v diaspoře od narození provázejí.

Návštěvník se zde prostřednictvím Buxbaumových fotografií seznámí například s výukou náboženství, slavností bar micva, svátky purim a chanukou.

Snímky zachycují také Genocidu evropských Židů ve 40. letech minulého století – autor výstavy zdokumentoval Osvětim a několik portrétů těch, kteří ji přežili.

Vyrovnává se s osudem otce

Jindřich Buxbaum, který se narodil v roce 1953, má dva životní koníčky. Cestování a fotografování, jemuž se věnuje od svých čtrnácti let. Častým námětem jeho fotoreportáží jsou právě Židé. Dokumentuje jejich životy nejen u nás, ale i v zahraničí.

Proč právě tahle tematika? Souvisí to s osudem jeho otce, který přežil věznění v koncentračních táborech Terezín a Osvětim. A Jindřich Buxbaum se tak snaží se smutným osudem svého tatínka vyrovnat. Proto se zajímá o filozofii, židovskou kulturu, náboženství a každodenní život Židů v Izraeli, kam dokonce už sedmkrát zavítal.

Sbírku fotek neustále doplňuje

Svou debutovou výstavu měl Buxbaum v roce 2010 v Olomouci, kde veřejnosti ukázal své snímky z cest právě po Izraeli. Expozice nazvaná  Šalom v Izraeli pak dál putovala po dalších místech v republice, spojených s historií Židů a Buxbaum ji po svých dalších návštěvách této země Arabského poloostrova doplňoval.

Výstavu v pražské Jeruzalémské synagoze můžete navštívit až do 28. května, a to denně kromě sobot a židovských svátků.

 

Více na www.synagogue.cz