Alfred Neumann (1900-1968) byl architekt původem z Vídně a Československa, který projektoval v řadě zemí světa, především v Izraeli. Neumann se narodil ve Vídni, když mu bylo deset let, rodina se přestěhovala do Brna. Později studoval na vídeňské Akademii a věnoval se návrhům nábytku a následně i budov.

Během druhé světové války byl coby Žid deportován posledním transportem do koncentračního tábora Terezín. Naštěstí přežil a vrátil se do Brna, v roce 1947 pak reprezentoval Československo na srazu Congrès International d'Architecture Moderne (CIAM) v anglickém Bridgwateru. Po únoru 1948 emigroval do Izraele, kde žil a působil až do roku 1965. Zemřel v Kanadě.

Kubistická synagoga

A právě jeho izraelskému působení se přednáška věnuje. Neumann zde projektoval a učil na Izraelském technologickém institutu, známém jako Technion, v severoizraelské Haifě, kde se posléze stal děkanem fakulty architektury. V roce 1959 založil vlastní architektonický ateliér, který mimo jiné vyhrál soutěž na návrh budovy radnice ve městě Bat Jam. 

Jedním z jeho nejdůležitějších děl byla ústřední důstojnická škola v Micpe Ramon. Ta byla dokončena až v roce 1969, tedy rok po Neumannově smrti. Její součástí je mimo jiné unikátní budova synagogy, na které jsou znát vlivy kubismu.

Architektonický odkaz

Přednáška bude věnována právě této poslední Neumannově stavbě, škole v Negevské poušti, dále Neumannovým nerealizovaným projektům a odkazu, který zanechal ve svých studentech. Večer bude doprovázen bohatým obrazovým materiálem z fondu přednášejícího.