Možná mnozí ani netuší, že fotbalový šampionát doktorů vůbec existuje. Přitom oficiální mistrovství světa ve fotbale lékařů se pořádá už od roku 2006. Naše reprezentace se ho pravidelně účastní od roku 2013. A sklízí obrovské úspěchy. Z pěti finálových účastí mají naši lékaři na svém kontě dvě stříbrné medaile a tři zlata!

Podmínkou je titul a věk nad 25 let

Jak vypadá takový fotbalový tým? Hlavní podmínkou je, že hráč musí mít doktorský titul, což se dokládá lékařské komoře diplomem. Organizátor šampionátu dokonce může fotbalisty ze znalostí medicíny vyzkoušet, a tak se ujistit, že je skutečně MUDr.

Dalším kritériem je věk nad 25 let, přičemž při zápase musí být v mužstvu na hřišti dva hráči nad 35 let a dva nad 40 let - ti jsou označeni páskou.

Mezi českými fotbalisty je nejvíc ortopedů a chirurgů

Český tým je složen z lékařů různých oborů a všech věkových kategorií, kteří hrají fotbal aktivně nebo svou fotbalovou kariéru na aktivní úrovni ukončili.

 „V našem týmu je nejvíce ortopedů a chirurgů. Pak následují po jednom, po dvou praktičtí lékaři, neurochirurgové, neurologové, stomatochirurgové, pediatr,“ uvedl v jednom rozhovoru předseda lékařské reprezentace - gynekolog Josef Bolen.

„Každý obor má své, ke sportu však obecně tíhnou spíš chirurgové než praktici. Třeba kožního specialistu nemáme ani jednoho. Psychiatr u nás jeden byl, ale dlouho nevydržel,“ dodal MUDr. Bolen.

Do Prahy přijede 22 týmů z celého světa

Nadcházejícího mistrovství, během něhož v Praze proběhne ve dnech 2. – 6. 6. i kongres na téma sportovní medicína (kompletní program kongresu najdete zde), se zúčastní dvaadvacet týmů ze všech světadílů. V hlavní kategorii nad 45 let bude startovat 12 až 14 týmů.

Největším favoritem jsou čeští hráči. Obhájí na domácí půdě další titul?

 

Více informací včetně rozpisu zápisů na stránkách www.wmfc2018.com