Již od srpna 2017 jsou v areálu pražské zoologické zahrady umístěny unikátní platební kiosky s dotykovou obrazovkou. Nejde o žádné automaty na kávu nebo suvenýry, mají charitativní funkci. Pomocí bezkontaktní karty z nich lze odeslat peníze na projekty in-situ, jimiž zoo pomáhá přímo v domovině ohrožených druhů. 

Prostřednictvím dotykových obrazovek se návštěvníci mohou dozvědět mnoho zajímavých informací o in-situ projektech Zoo Praha a na základě takto získaných informací ihned přispět částkami 50, 100, 200, 300 nebo 499 Kč. Lze podpořit Návrat divokých koní, Toulavý autobus, který zachraňuje gorily horské, ochranu gaviála indického či laoše.

Pět kiosků pomáhá ohroženým druhům

Platebních kiosků je v areálu momentálně pět. Umístěny jsou v horní i dolní části zahrady, pro kterou byly vyrobeny na míru. A ta je jako první na světě použila pro dárcovské účely.

Porota Vizionáře 2018 ocenila zapojení moderních technologií do pomoci přírodě. „Tohoto ocenění si velmi vážím. O to více, že jej dostáváme za projekt, jehož cílem je pomoci ohroženým druhům - speciální informační a platební kiosky totiž tuto naši snahu posunuly zase o něco dál,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Na in-situ projekty získává Zoo Praha prostředky z několika zdrojů. Mimo jiné z každého vstupu jdou tři koruny na sbírkové konto Pomáháme jim přežít.