ITB BERLIN  4.- 9.3. 2008

 

Veletrh cestovního ruchu ITB BERLIN je největším veletrhem cestovního ruchu v kontinentální Evropě. Již přes padesát let se koná pravidelně v první polovině března a je významnou událostí jak pro profesionály v CR tak pro veřejnost, jíž jsou věnovány 3 dny veletrhu.Ve 26 halách vystavuje  přes 15.000 vystavovatelů a účastní se ho na 8.000 novinářů z celého světa. Toto rozložení není náhodné, protože Němci již tradičně patří k největším cestovatelům a Německo je pro řadu destinací – Českou republiku nevyjímaje- nejdůležitější zdrojovou zemí. Hlavní město Praha se zde  prezentuje pravidelně na stánku Czechtourism, protože velké stánky se do výstavní haly nevejdou na výšku .

Letošní stánek Czechtourism zabíral plochu 600 m2 a to znamená, že svou plochou vévodil celé hale, což v jejím středoevropském pojetí, je velmi významné. Informační stůl hl.m.Prahy byl umístěn již tradičně hned vedle info-stánku Czechtourism a na stánku byly promítány filmy o Praze z produkce OKP MHMP.

Je pravdou, že letošní ITB bylo ochromeno dopravní stávkou v Berlíně, kdy jezdil pouze    S-bahn a byla ochromena i letecká a později i vlaková doprava. Je tedy zřejmé, že se řada zájemců na výstaviště nedostavila – patrné to bylo především poslední den veletrhu, kdy byla minimální účast veřejnosti – neděle odpoledne.

 

 ITB Berlín je významnou platformou odborných seminářů a konferencí, kde jsou probírány trendy rozvoje světového cestovního ruchu i jeho jednotlivých odvětví.

 Stánek hlavního města Prahy byl  tentokrát hojně navštěvován především polskými cestovními kancelářemi, které jevily zájem hlavně o vybavení svých zájezdů mapami a brožurami o Praze.

Vzhledem k tomu, že  stánek Czechtourism je rozsáhlý a dobře položený a jeho umístění je již tradičně známo, což je na ITB Berlín důležitý prvek, protože návštěvníci hledají svou sféru zájmu zcela automaticky, prezentace hl.m.Prahy na tomto stánku je plně vyhovující. V letošním roce byl stánek Czechtourism  tak rozsáhlý, že zabíral téměř celý prostor haly a jeho reprezentativnost byla ještě posílena.

Konkrétní jednání byla velmi důležitá, na jednom z projektů  již OKP MHMP pracuje (novinářská cesta), další budou zpracovány během nejbližších měsíců. Zajímavé bylo i zjištění, že zájem o víkendové cesty do Prahy na německé straně se snižuje – z tohoto faktu je nutno vycházet při plánování další strategie na německém trhu. Z teoretických poznatků a výzkumů totiž vyplývá, že oblíbenější než městské destinace budou spíše destinace exotické – Jižní Amerika apod.

V každém případě je nutno se na tomto veletrhu každoročně prezentovat, případně navázat další účastí na lokálních veletrzích v Německu.