Odbor městské zeleně Magistrátu hl. m. Prahy


Letecké snímky s popisem

1938

Letecký snímek rok - 1938  M 1 : 6 000
Na snímku je dobře patrný poměr volných ploch a porostů či skupin stromů. Celý objekt působí vzdušným dojmem. Svahy pod Královským letohrádkem jsou holé – umožňují pohledy do parku. Před Šlechtovou restaurací je patrná pravidelná úprava se zbytky stromového rastru a skupinovou výsadbou ve východní části parteru. Rovněž členění rosaria je čitelné a je doplněno soliterami. Na místě Planetária jsou budovy hospodářského dvora a Výstaviště dosud nezabralo severovýchodní část parku.  V prostoru za drahou je zásobní zahrada a volná parková úprava.


1953

Letecký snímek - rok 1953  M 1 : 6 000
Hustota stromů je pořád na přibližně stejné úrovni.  Před Šlechtovou restaurací se změnila skupinová výsadba na pravidelný záhon a rastr je zde ještě čitelnější. Na místě kruhového bazénu ve Starém parku je však viditelná plocha bez bazénu. Dokladuje to fakt, že stávající bazén je novodobým dílem.  Výstaviště výrazně rozšířilo svůj areál na úkor parku.


2002

Letecký snímek – povodeň v srpnu 2002  M 1 : 6 000
Byla zatopena převážná část parku včetně parteru Šlechtovy restaurace.  Po poklesu hladiny musely být plošně odstraněny nánosy bahna z cest i z trávníkových ploch. Jako depozit byly použity plochy zásobní zahrady a plochy v prostoru za drahou. Na snímku kontrastně vystoupily srůstající hmoty skupin stromů, které obzvlášť ve starém parku a na dně bývalého rybníka stíraly původní kompozici. Tímto mohutným přírodním zásahem začíná nová etapa vývoje parku, neboť povodeň výrazně zředila skupiny jehličnatých dosadeb, tvořící balastní nánosy na původní kompozici, ale zasáhla také do kostry parku, která se na mnoha místech začala velmi rychle rozpadat.


2003

Letecký snímek – rok po povodni 2003  M 1 : 6 000
Stav parku po odstranění první vlny uhynulých jedinců. Zcela vypadly jehličnaté dosadby na dně bývalého rybníka. Kompozice oddělení je zcela rozpadlá. V míře poškození následuje ihned Starý park, v jehož ploše jsou již patrní další již usychající jedinci.  Tyto stromy jsou dnes již převážně odstraněny. V prostoru za drahou jsou navezeny skládky nánosů z plochy Královské obory místy až do výšky tří metrů.  Snímek dokladuje rovněž stav trávníkových ploch, které byly postupně znovu zakládány.  Velmi poškozeno bylo hřiště u rybníka v pravidelném rastru lip, který byl celý prakticky nevratně poškozen.