Česká zemědělská a potravinářská inspekce
titulní obrázek linka
logo ČZPI Česká zemědělská a potravinářská inspekce  
linka
  english version
Hlavní stránka | Tiskové zprávy
  ČZPI rozšiřuje kontroly potravin v zátopových oblastech 16. 8. 2002 VytisknoutOdeslat E-mailem

V souvislosti s informacemi České zemědělské a potravinářské inspekce o tom, že se začínají formovat skupiny překupníků potravin ze záplavových oblastí, rozšiřuje inspekce již probíhající posuzování a kontroly výroben, skladů i prodejen s potravinami.

Podle signálů ČZPI se snaží skupiny podnikavců za velmi levné ceny odkupovat od postižených výrobců i obchodníků prošlé, poškozené nebo jinak znehodnocené potraviny a využít je k vlastnímu obohacení.

Proto Česká zemědělská a potravinářská inspekce rozšiřuje již probíhající posuzování způsobilosti výroben, skladů a prodejen s potravinami. Posuzování potravin bude probíhat non-stop včetně soboty a neděle tak, aby byly skutečně prověřeny všechny tyto prostory v povodňových oblastech. Na potraviny, u nichž inspektoři zjistí prokazatelný kontakt se záplavovou vodou nebo zdravotní závadnost, bude vystaven zákaz uvádění do oběhu. Inspektoři budou poté provádět kontrolu, jak s nimi bylo skutečně naloženo. Inspekce chce tímto krokem podchytit pokud možno veškeré znehodnocené zboží, aby měla dostatek informací o jeho skutečném osudu.

Cílem tohoto kroku ČZPI není komplikovat již tak svízelnou situaci podnikatelů v postižených oblastech. Naopak prioritou inspekce je ochránit zdraví spotřebitele před potenciálně závadným zbožím, které by se mohlo dostat na trh a – koneckonců – i ochránit postižené podnikatele před nekalou konkurencí.

Pokud inspekce zjistí jakýkoli případ odkupování a dalšího prodeje vyřazených potravin ze zaplavených oblastí kdekoli v republice, bude bez milosti takové překupníky postihovat vysokými sankcemi.

Inspektoři budou během posuzování a kontrol volit citlivý přístup, protože si uvědomují svízelnost situace všech postižených občanů.

Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková, CSc. - tisková mluvčí ČZPI, tel/fax: 05/42213038

© 2002 ČZPI, všechna práva vyhrazena