Příloha č. 1 k Organizačnímu řádu Magistrátu 

Základní činnosti jednotlivých odborů a zvláštních organizačních jednotek

A) Sekce finanční (SEJF)

 

 Odbor rozpočtu

  1. Odbor rozpočtu je odborem Magistrátu zřízeným pro rozpočet hlavního města Prahy a závěrečný účet hlavního města Prahy.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu.
  3. V oblasti samostatné působnosti realizuje činnosti směřující k zajištění finančního vícezdrojového krytí odstraňování následků povodně.

Odbor účetnictví

  1. Odbor účetnictví je odborem Magistrátu zřízeným pro účetnictví hlavního města Prahy.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu.

Odbor finanční správy

  1. Odbor finanční správy je odborem Magistrátu zřízeným pro správu finančního a akciového portfolia a pohledávek, dohledu nad likvidacemi.
  2. Zajišťuje zpracovávání analýz a strategií pro odvětví financování společenské potřeby a finančního hospodaření včetně přípravy a realizace investičních programů a jejich financování.
  3. Ve věcech přenesené působnosti vykonává státní správu  vyplývající ze  zákona  č.  92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů. 

Odbor daní, poplatků a cen

  1. Odbor daní, poplatků a cen je odborem Magistrátu zřízeným pro úsek daní, poplatků a cenové politiky.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu na úseku místních daní a poplatků a podřízen Ministerstvu financí ČR.

 

 B) Sekce majetková (SMAJ)

 

Odbor správy majetku

  1. Odbor správy majetku je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení úkolů vyplývajících pro hlavní město Praha z předpisů o majetku obcí a zákona o hlavním městě Praze a plní funkci svodného odboru při hospodaření s obecním majetkem.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu na úseku upraveném předpisy o hospodaření s národním majetkem a podřízen Ministerstvu financí ČR. 

Odbor obchodních aktivit

  1. Odbor obchodních aktivit je odborem Magistrátu zřízeným pro komplexní realizaci obchodní politiky města.
  2. Zajišťuje komerční využívání nemovitého majetku hlavního města Prahy a plní funkci svodného odboru při hospodaření s nemovitým majetkem hlavního města Prahy.
  3. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícícm státní správu v oblasti nebytových prostor v obytných domech a je podřízen Ministerstvu pro místní rozvoj ČR..

Odbor městského investora

  1. Odbor městského investora je odborem Magistrátu zřízeným pro oblast investiční výstavby (tj. přípravu a realizaci investic) hlavního města Prahy, financované ze státního rozpočtu a z prostředků hlavního města Prahy u staveb, kde investorem nebo spoluinvestorem je hlavní město Praha jako právnická osoba.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu. 

 Odbor bytový

  1. Odbor bytový je odborem Magistrátu zřízeným pro záležitosti bytové, koncepce rozvoje bydlení města a transformace bytového fondu ve vlastnictví města.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu v oblasti bytů a je podřízen Ministerstvu pro místní rozvoj ČR. 

 

 C) Sekce krajských a obecních působností (SKOP)

 

Odbor rozvoje dopravy

  1. Odbor rozvoje dopravy je odborem Magistrátu zřízeným pro oblast rozvoje a organizace dopravy a financování dopravy.
  2. Ve věcech přenesené působnosti vykonává agendu nalezených  silničních motorových vozidel. 

Odbor městské zeleně

  1. Odbor městské zeleně je odborem Magistrátu zřízeným pro ochranu, komplexní rozvoj a péči o zeleň. zabezpečuje správu zahrad a parků mimořádného významu, městských lesů, vodních toků a ploch, údržbu zvláště chráněných území.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu.

Odbor infrastruktury města

  1. Odbor infrastruktury města je odborem Magistrátu zřízeným  pro zabezpečení rozvoje městské technické infrastruktury  - energetiky (zásobování elektrickou energií, plynem a CZT), odpadového hospodářství a koncepce udržování čistoty veřejných prostranství na území města.
  2. Ve věcech přenesené působnosti projednává přestupky  v rámci působnosti odboru. 

Odbor školství

  1. Odbor školství je odborem Magistrátu zřízeným pro odvětví školství.
  2. Ve věcech přenesené působnosti odbor školství rozhoduje o odvoláních proti rozhodnutím úřadů městských částí ve věcech přestupků na úseku školství, je nadřízen úřadům městských částí hlavního města Prahy vykonávajícím státní správu v odvětví školství  dle zákona č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších předpisů, a podřízen Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
  3. Ve věcech samostatné působnosti hlavního města Prahy je odbor školství  zřízen pro odvětví školství.

Odbor uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy

  1. Odbor uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy je odborem Magistrátu zřízeným pro odvětví uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy.
  2. Ve věcech přenesené působnosti odbor uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy rozhoduje o odvoláních proti rozhodnutím úřadů městských částí ve věcech přestupků na tomto úseku, je nadřízen úřadům městských částí hlavního města Prahy vykonávajícím státní správu v odvětví uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy a podřízen Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
  3. Ve věcech samostatné působnosti hlavního města Prahy je odbor uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy zřízen pro odvětví uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy. 

Odbor sociální péče a zdravotnictví

  1. Odbor sociální péče a zdravotnictví je odborem Magistrátu zřízeným  pro odvětví sociální péče a zdravotnictví.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu v odvětví sociální péče a zdravotnictví a je podřízen Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR a Ministerstvu zdravotnictví ČR. Dále je odbor sociální péče a zdravotnictví  podřízen Ministerstvu vnitra ČR v oblasti sociální prevence a kriminality a v oblasti sociální práce s azylanty a uprchlíky.

Odbor kultury 

  1. Odbor kultury je odborem Magistrátu zřízeným pro odvětví kultury a cestovního ruchu.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu v odvětví kultury a podřízen Ministerstvu kultury ČR. 

Odbor krizového řízení

  1. Odbor krizového řízení je odborem Magistrátu zřízeným pro úsek obrany, krizového řízení, hospodářských opatření pro krizové stavy, integrovaného záchranného systému, záchranného bezpečnostního systému, ochrany obyvatelstva, civilní služby, požární ochrany, prevence závažných havárií, zabezpečení ochrany zvláštních skutečností a prevence kriminality na území hlavního města Prahy.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu na úseku obrany, krizového řízení, hospodářských opatření pro krizové stavy, integrovaného záchranného systému, záchranného bezpečnostního systému, ochrany obyvatelstva, civilní služby, požární ochrany, prevence závažných havárií, zabezpečení ochrany zvláštních skutečností a podřízen Ministerstvu obrany ČR, Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR, Ministerstvu životního prostředí ČR, Ministerstvu vnitra ČR a Správě státních hmotných rezerv.

 

 D) Sekce správních agend (SPAG)

 

Odbor občanskosprávních agend

  1. Odbor občanskosprávních agend je odborem Magistrátu zřízeným pro odvětví všeobecné vnitřní správy a správního trestání.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu v odvětví všeobecné vnitřní správy a správního trestání a podřízen Ministerstvu vnitra ČR. 

Odbor dopravně správních agend

  1. Odbor dopravně správních agend je odborem Magistrátu zřízeným zejména pro zabezpečení činností podle zákona  č. 247/2000 Sb. o získávání a zdokonalování odborné  způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a činností dle  zákona č.361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,  tj. v oblasti  řidičských oprávnění a řidičských  průkazů, evidencí uvedených v registru řidičů.  Dle zákona č. 361/2000 Sb. a zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, projednává přestupky proti  bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích a  přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Dále zabezpečuje činnost podle zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích a o změně zákona č.168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění  odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, tj. ve věcech schvalování technické způsobilosti jednotlivě  vyrobeného, dovezeného nebo přestavěného silničního vozidla, ve  věcech technických průkazů nebo technických osvědčení silničního vozidla a jejich registraci v registru silničních vozidel.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu v odvětví dopravy  a podřízen Ministerstvu dopravy a spojů ČR. 

Odbor živnostenský

  1. Odbor živnostenský je odborem Magistrátu zřízeným pro výkon působnosti Živnostenského úřadu.
  2. Odbor živnostenský je zřízen na základě ustanovení § 3 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění pozdějších předpisů. 
  3. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen živnostenským odborům úřadů městských částí a podřízen Ministerstvu průmyslu a obchodu  ČR. 

 

 E) Sekce výkonu státní správy pro oblast výstavby a péče o území (SVUP)

Odbor stavební

 1. Odbor stavební je odborem Magistrátu zřízeným pro oblast výkonu státní správy ve výstavbě. Vykonává funkci obecného stavebního úřadu.  2.  Ve věcech přenecené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícícm státní správu v oblasti výstavby a podřízen Ministerstvu pro místní rozvoj ČR.

Odbor dopravy

  1. Odbor dopravy je odborem Magistrátu zřízeným pro oblast výkonu státní správy v dopravě. Vykonává funkci drážního správního úřadu, speciálního stavebního úřadu, dopravního úřadu a silničního správního úřadu.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajícím státní správu v odvětví dopravy a podřízen Ministerstvu dopravy a spojů ČR.

 Odbor životního prostředí

  1. Odbor životního prostředí je odborem Magistrátu zřízeným na úseku ochrany přírody a krajiny, ochrany zemědělského půdního fondu, lesního hospodářství, ochrany ovzduší, nakládání s odpady, veterinární a rostlinolékařské péče, posuzování vlivů na životní prostředí, myslivost, rybářství a ochrany zvířat proti týrání, městské zeleně a vodního hospodářství.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí vykonávajících státní správu v odvětví ochrany životního prostředí a vodního hospodářství  a podřízen Ministerstvu životního prostředí ČR a Ministerstvu zemědělství ČR.

Odbor památkové péče

  1. Odbor památkové péče je odborem Magistrátu zřízeným pro oblast památkové péče.
  2. Ve věcech přenesené působnosti na úseku státní památkové péče je podřízen Ministerstvu kultury ČR. 

F) Sekce Útvar rozvoje hlavního města Prahy (SURM)

 

Odbor urbanistické koncepce

  1. Odbor urbanistické koncepce je odborem Magistrátu zřízeným jako garant urbanistické koncepce města pro zpracování a zajišťování zpracování programu rozvoje města a souvisejících analytických podkladů.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu.

Odbor strategické koncepce

  1. Odbor strategické koncepce je odborem Magistrátu zřízeným jako garant strategické koncepce města pro zpracování a zajišťování zpracování strategických koncepcí města, monitorování jejich realizace a zpracování souvisejících podkladů.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu. 

Odbor územně plánovacích podkladů a dokumentací

  1. Odbor územně plánovacích podkladů a dokumentací je odborem Magistrátu zřízeným pro zpracování a zajišťování územně plánovacích podkladů a územně plánovacích dokumentací.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je podřízen Ministerstvu pro místní rozvoj ČR.

Odbor informací o území

  1. Odbor informací o území je odborem Magistrátu zřízeným pro vedení a údržbu informačních systémů dat o území hl. m. Prahy se zaměřením na urbanistickou a stavební činnost, digitalizaci územně plánovacích podkladů a dokumentací.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu. 

Odbor provozu sekce

  1. Odbor provozu sekce je odborem Magistrátu zřízeným pro zajišťování provozu sekce a speciálních činností (hospodaření sekce, propagace, práce s lidmi, výpočetní technika, právní služby, veřejné zakázky).
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu,

  G) Sekce vnitřní služby (SVNS) 

Odbor „Archiv hlavního města Prahy”

  1. Odbor  „Archiv hlavního města Prahy” je odborem Magistrátu zřízeným pro úsek archivnictví, spisové služby a retrospektivních informací.
  2. Ve věcech přenesené působnosti je nadřízen úřadům městských částí a právnickým osobám působícím na území hlavního města a vykonávajícím státní správu v oblasti archivnictví, spisové služby a retrospektivních informací. Podřízen je Ministerstvu vnitra ČR.

Odbor informatiky

  1. Odbor informatiky je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení informační a technologické podpory orgánů hlavního města Prahy a odborů Magistrátu v samostatné a přenesené působnosti.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu. 

Odbor hospodářské správy

  1. Odbor hospodářské správy je odborem Magistrátu zřízeným za účelem správy movitého a nemovitého majetku užívaného orgány hlavního města Prahy.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu.

 

 H) Sekce kontroly a interního auditu (SKIA)

 

Odbor interního auditu

  1. Je zřízen pro zabezpečování úkolů interního auditu stanovených zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě.
  2. Zajišťuje agendu sekretariátu odboru a Sekce kontroly a interního auditu.

Odbor finanční kontroly

  1. Je zřízen pro provádění následných finančních kontrol podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, a pro zajišťování a provádění kontrol a přezkoumávání hospodaření městských částí podle zákona o hlavním městě Praze a dalších právních předpisů.
  2. Zabezpečuje provádění následných finančních kontrol podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě,  a kontroly hospodaření podle zákona o hlavním městě Praze, a zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, na organizačních složkách a příspěvkových organizacích zřízených hl. m. Prahou, včetně škol a školských zařízení.
  3. Zabezpečuje podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, následnou finanční kontrolu veřejných finančních podpor poskytovaných z rozpočtu hl. m. Prahy subjektům mimo organizační strukturu hl. m. Prahy. 

Odbor stížností a mimořádných kontrol 

  1. Zajišťuje vedení centrální evidence petic a stížností podaných orgánům hl. m. Prahy, včetně kontroly úrovně evidence a vyřizování petic a stížností na odborech Magistrátu hl. m. Prahy.
  2. Zabezpečuje šetření a vyřizování těch petic a stížností směřujících vůči činnosti odborů Magistrátu hl. m. Prahy, městských částí hl. m. Prahy a organizací zřízených hl. m. Prahou, kde mu přísluší podle Pravidel pro přijímání a vyřizování petic a stížností podaných orgánům hl. m. Prahy a těch, které mu byly postoupeny Radou HMP, či ředitelem Magistrátu hl. m. Prahy.
  3. Je zřízen pro provádění mimořádných kontrolních akcí, které vyplývají z požadavků orgánů hl. m. Prahy a orgánů činných v trestním řízení a kontrol pořízení dlouhodobého hmotného majetku a dodržování zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, na městských částech a v organizacích hl. m. Prahy.

Odbor metodicky kontrolních činností

  1. Je zřízen pro metodické usměrňování provádění přezkoumání a kontrol hospodaření městských částí a organizací zřízených hl. m. Prahou.
  2. Zabezpečuje metodické usměrňování jednotné aplikace zákona č.320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě na Magistrátu hl. m. Prahy a v organizacích zřízených a založených hl. m. Prahou a na MČ hl. m. Prahy.
  3. Organizuje a provádí metodické usměrňování finančních kontrol městských částí, organizačních složek a příspěvkových organizací zřízených hl. m. Prahou prováděných podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě. 
  4. Provádí dohlídky na dodržování metodiky kontrolní činnosti na městských částech a organizačních složkách a organizacích zřízených hl. m. Prahou.
  5. V přenesené působnosti zajišťuje zpracování ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol za hl. m. Prahu včetně městských částí hl. m. Prahy.

 

 Odbory a zvláštní organizační jednotky nezařazené do sekcí:

 

 Odbor „Kancelář primátora”

  1. Odbor  „Kancelář primátora” je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení výkonu funkce primátora hlavního města Prahy, odpovídajícího společenského protokolu a ostatních činností souvisejících s výkonem této funkce, vyjma činností zabezpečovaných sekretariáty jednotlivých členů Rady.
  2. Odbor „Kancelář primátora” dále zajišťuje provozní činnosti Rady a Zastupitelstva a servisní činnost pro jednotlivé politické kluby, komise a výbory volených orgánů. 

 Odbor „Kancelář ředitele Magistrátu”

  1. Odbor „Kancelář ředitele Magistrátu” je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení výkonu funkce ředitele Magistrátu.
  2. Odbor „Kancelář ředitele Magistrátu” zabezpečuje organizaci a koordinaci činností Magistrátu v oblastech výkonu samostatné a přenesené působnosti včetně oblasti reformy veřejné správy.
  3. V odboru „Kancelář ředitele Magistrátu” je organizačně začleněn bezpečnostní ředitel, který zabezpečuje ochranu utajovaných skutečností, oblast výkonu citlivých činností a oblast nakládání se zvláštními skutečnostmi.

 Odbor zahraničních vztahů

  1. Odbor zahraničních vztahů je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení zahraničních vztahů, včetně vztahu k Evropské unii prostřednictvím zástupce hlavního města Prahy v Bruselu.
  2. Zajišťuje koordinaci přípravy, realizaci a financování projektů EU.
  3. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu.

 Odbor public relations

  1. Odbor public relations je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení informování veřejnosti o aktivitách města a k propagaci těchto aktivit.
  2. Zajišťuje koordinaci agendy podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.
  3. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu. 

 Odbor legislativní a právní

  1. Odbor legislativní a právní je odborem Magistrátu zřízeným pro legislativní a právní činnost.
  2. Je specializovaným odborným pracovištěm ve věcech samostatné i přenesené působnosti.
  3. Koordinuje a kontroluje postup jednotlivých odborů při zadáváním veřejných zakázek podle zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů.

 Odbor personální

  1. Odbor personální je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení personálních záležitostí členů Zastupitelstva a  pracovněprávních vztahů a vzdělávání zaměstnanců hlavního města Prahy zařazených do Magistrátu a dále se podílí na vzdělávání zaměstnanců městských částí zařazených do úřadů městských částí.
  2. Ve věcech přenesené působnosti nevykonává žádnou agendu.

 Odbor fondů Evropské unie 

  1.  Odbor fondů Evropské unie je odborem Magistrátu zřízeným pro zabezpečení implementace Jednotných 

  programových dokumentů pro Cíle 2 a 3 a pro zabezpečení financování a koordinace dalších projektů

  z fondů EU.

  2.  Zajišťuje koordinaci přípravy, realizaci a financování projektů EU.

  3.  Ve věcech přenesené působnosti nevykovává žádnou agendu. 

 

 Zvláštní organizační jednotky:

 

Sekretariáty náměstků primátora hlavního města Prahy :

 

Sekretariát náměstka primátora pro oblast územního rozvoje, bytové politiky, výstavby, ochrany památek, reformy 

 veřejné správy a městských částí,

Sekretariát náměstka primátora pro oblast finanční politiky,

Sekretariát náměstka primátora pro oblast zásobování energiemi, výstavnictví, veletržních aktivit, prevence kriminality 

 a sportu,

Sekretariát náměstka primátora pro oblast legislativy a bezpečnosti,

 

Sekretariáty náměstků primátora hlavního města Prahy jsou zvláštními organizačními jednotkami pro zabezpečení výkonu funkce náměstků primátora.

 

Sekretariáty členů Rady hlavního města Prahy:

 

Sekretariát radního pro  oblast dopravy,

Sekretariát radního pro oblast zdravotnictví, sociální péče a národnostních menšin,

Sekretariát radního pro oblast kultury a cestovního ruchu,

Sekretariát radního pro oblast školství, dětí a mládeže a místního názvosloví,

Sekretariát radního pro oblast městského majetku, hospodářské politiky a infrastruktury města,

Sekretariát radního pro oblast životního prostředí, odpadového hospodářství a  zásobování vodou .

  

Sekretariáty členů Rady hlavního města Prahy jsou zvláštními organizačními jednotkami pro zabezpečení výkonu činností jednotlivých členů Rady hlavního města Prahy.