Základní informace registru silničních vozidel

Zákon č.56/2001 Sb.o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích ve znění pozd. předpisů

§ 4 (2) Registr silničních vozidel je seznam, který vedou obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Příslušným pro registraci silničního motorového vozidla a přípojného vozidla je obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož správním obvodu má provozovatel silničního motorového vozidla a přípojného vozidla bydliště nebo místo podnikání, liší-li se od bydliště, nebo sídlo.

§ 6 (1) Každý, kdo hodlá provozovat na území České republiky silniční motorové vozidlo a přípojné vozidlo, je povinen tato vozidla přihlásit k registraci na předepsaném tiskopisu u příslušného obecního úřadu s rozšířenou působností, s výjimkou osob, jejichž pobyt na území České republiky netrvá déle než 185 dnů v příslušném kalendářním roce, (dále jen "žadatel").

§ 79 (1) Registr historických a sportovních vozidel vedou obecní úřady obcí s rozšířenou působností v sídle kraje. Místně příslušným úřadem pro registraci historického nebo sportovního vozidla je obecní úřad obce s rozšířenou působností v sídle kraje, v jehož správním obvodu má provozovatel historického nebo sportovního vozidla trvalé bydliště, nebo místo podnikání, liší-li se od bydliště, nebo sídlo.

Použité zkratky:

    Návody nejsou právně závazné dokumenty, slouží pouze k informaci a pomoci žadatelům při úkonech souvisejících s registrem silničních vozidel. Tyto stránky nabízí základní informace o dopravně správních agendách v registru silničních vozidel v hl.m.Praze. Naší snahou je poskytnout informaci a možný návod pro občana města, který by mu měl sloužit jako podklad pro jednání a vyřizování svých záležitostí v RSV.

 

I. Registrace silničních vozidel

II. Protokol o evidenční kontrole vozidla

III. Registrace historických a sportovních vozidel

 

I. Registrace silničních vozidel:

  1. Přihlášení nového, dovezeného a vyváženého vozidla k registraci v RSV
  2. Přihlášení ojetého, již dříve registrovaného vozidla v Praze, k registraci v RSV
  3. Zápis změn údajů v RSV
  4. Dočasné vyřazení vozidla z RSV
  5. Trvalé vyřazení vozidla z RSV
  6. Zápis a výmaz zástavního práva k vozidlu v RSV
  7. Výdej dat (opis nebo výpis) zapsaných údajů k vozidlu z RSV

Žadatel uhradí správní poplatek dle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů hotově na pokladně příslušného pracoviště.

 

01 - Přihlášení nového, dovezeného a vyváženého vozidla k registraci v RSV

K žádosti se dokládá:

02 - Přihlášení ojetého, již dříve registrovaného vozidla

K žádosti se dokládá:

 

 

03 - Zápis změn údajů v registru silničních vozidel

K žádosti se dokládá:

Příklady změn údajů v RSV:

04 - Dočasné vyřazení vozidla z registru silničních vozidel

K žádosti se dokládá:

05 - Trvalé vyřazení vozidla z registru silničních vozidel

 

K žádosti se dokládá:

Upozornění:

Vozidlo trvale vyřazené ztrácí technickou způsobilost a jeho technický průkaz se prohlašuje za neplatný!!!

06 - Zápis a výmaz zástavního práva k vozidlu v registru silničních vozidel

 

K žádosti se dokládá:

07 - Výdej dat (opis nebo výpis) zapsaných údajů k vozidlu z registru silničních vozidel

 

K žádosti se dokládá:


 

Doklady předkládané k žádostem v registru silničních vozidel:

Vlastník vozidla:

Fyzická osoba :

Právnická osoba :

 

Provozovatel vozidla (když je odlišný od vlastníka):  


Informace k § 13 a § 14 zákona č. 56/2001 Sb. ve znění pozd. předpisů

1) S účinností od 1. května 2004 dochází v případě trvalého vyřazení vozidla na vlastní žádost vlastníka vozidla rovněž k povinnosti předložit doklad o likvidaci vozidla vydaný tuzemským nebo zahraničním subjektem pověřeným sběrem a likvidací vozidel a autovraků (viz § 13 odst. 2 a odst. 5 zákona č. 56/2001 Sb.).V případě tuzemského subjektu se jedná o právnickou nebo fyzickou osobu oprávněnou k podnikání, které byl krajským úřadem vydán souhlas k provozování zařízení ke sběru anebo zpracování vybraných autovraků podle § 14 odst. 1 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen "zákon o odpadech") Pouze tato zařízení tuzemských subjektů mající výše uvedený souhlas jsou oprávněna zpracovávat resp. likvidovat vybrané autovraky. (def. vybraného autovraku viz § 36 písm. b) zákona o odpadech). Čestné prohlášení o tom, že vozidlo je mimo veřejné komunikace atd. atp. již nebude postačovat. Díly a součásti takto zlikvidovaného vozidla lze použít k opravám ostatních vozidel shodného typu.

 

2) Odcizená vozidla nelze trvale vyřadit z registru. 

 

 

II. Protokol o evidenční kontrole vozidla

vydá stanice technické kontroly v těchto případech:

Jedná-li se o vozidlo nové není nutno tento protokol o evidenční kontrole předkládat.

Protokol o evidenční kontrole musí být na jméno (název) přihlašujícího provozovatele a může být součástí protokolu o pravidelné technické prohlídce (DEKRA)

Evidenční kontrola silničního vozidla je kontrola silničního vozidla prováděná stanicí technické kontroly spočívající v porovnání údajů uvedených v technickém průkazu silničního vozidla a v osvědčení o registraci silničního vozidla nebo v osvědčení o technické způsobilosti vozidla, pokud se jedná o vozidlo, které nepodléhá registraci, se skutečnými údaji a stavem vozidla.

 

III: Registrace historických a sportovních vozidel

Registrace se v Praze provádí pouze na pracovišti v Praze 5, Plzeňská 215b (objekt STK Motol)

Registraci historických a sportovních vozidel upravuje vyhláška MD č. 355/2006 Sb. ze dne 29. června 2006 o stanovení způsobu a podmínek registrace, provozu, způsobu a podmínek testování historických a sportovních vozidel.

Dnem 1.7.2006 byla nově zavedena a upřesněna působnost vybraných obecních úřadů s rozšířenou působností v sídle kraje coby orgánů státní správy pro činnost registrace výše uvedených vozidel.

Registrace historického vozidla - vybraná ustanovení vyhlášky č. 355/2006 Sb.

§ 2 Registrace historického vozidla

(1) Místně příslušný úřad zapíše do registru historických a sportovních vozidel jen historické vozidlo, které není zapsáno v registru silničních vozidel České republiky nebo v registru vozidel jiného státu.

(2) Historické vozidlo se zaregistruje na základě přihlášky k registraci historického vozidla do registru historických a sportovních vozidel předložené jeho provozovatelem, který k přihlášce dále předkládá:

a)    vyplněnou žádost o provedení testování historického vozidla, s vyplněnými technickými údaji historického vozidla a protokolem o kladném testování klubovou a krajskou testovací komisí,

b)    b) barevné fotografie historického vozidla o rozměru 6 x 9 cm, u automobilů s pravo-zadním a levo-předním pohledem, u motocyklů s pohledem z pravé a levé strany, Poznámka: u motocyklů s postranním vozíkem se předkládají barevné fotografie historického vozidla o rozměru 6 x 9 cm, s pravo-zadním  a levo-předním pohledem (jako u automobilů).

c)    původní registrační doklady, pokud k vozidlu existují, nebo doklad o jeho vyřazení z registru vozidel jiného státu, jen byl-li vydán,

d)    doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla,

e)    doklad totožnosti,

f)    doklad o povolení k pobytu nebo o udělení azylu na území České republiky, není-li provozovatel historického vozidla občanem České republiky,

g)    údaje o vlastníkovi historického vozidla nebo údaje o provozovateli historického vozidla, není-li vlastník součastně provozovatelem historického vozidla,

h)    souhlas vlastníka historického vozidla k jeho registraci, je-li vlastník odlišný od provozovatele historického vozidla.

(4) Pokud vlastník nebo provozovatel historického vozidla hodlá provozovat více než jedno historické vozidlo pod jednou zvláštní registrační značkou pro historická vozidla, předkládá přihlášku do registru spolu se stanovenými doklady pro všechna tato vozidla. Místně příslušný úřad provede souhrnou registraci všech těchto historických vozidel a žadateli přidělí jen jednu zvláštní registrační značku pro historická vozidla, kterou zapíše při výdeji do všech průkazů historického vozidla a současně k nim vydá pro všechna tato historická vozidla osvědčení o registraci vozidla.

(5) Hodlá-li vlastník nebo provozovatel historického vozidla provozovat další historické vozidlo a má již přidělenu zvláštní registrační značku pro stávající historické vozidlo, předkládá k přihlášce o rozšíření registrace dalšího vozidla pod touto zvláštní registrační značkou doklady stanovené pro registraci tohoto dalšího vozidla podle odstavce 2.

§8 Přechodná ustanovení

(2) Platnost průkazů historických vozidel, které byly vydány historickým vozidlům podle vyhlášky č. 240/2002 sb. (poznámka: modrých průkazů HV), končí dnem 31. prosince 2008.

Registrace sportovního vozidla - vybraná ustanovení vyhlášky č. 355/2006 Sb.

§3 Registrace sportovního vozidla

(1) Místně příslušný úřad zapíše do registru historických a sportovních vozidel sportovní  vozidlo, které není zapsáno v registru silničních vozidel České republiky nebo v registru vozidel jiného státu.

(2) Sportovní vozidlo se zaregistruje na základě přihlášky k registraci sportovního vozidla do registru historických a sportovních vozidel předložené jeho provozovatelem, který k přihlášce dále předkládá:

a)    protokol o provedené kontrole technického stavu sportovního vozidla ve stanici technické kontroly, jehož součástí je i evidenční kontrola vozidla,

b)    průkaz sportovního automobilu  nebo průkaz sportovního motocyklu (dále jen „průkaz sportovního vozidla"),

c)    technický průkaz vozidla, byl-li již dříve vydán,

d)    původní zahraniční registrační doklady nebo doklad o jeho vyřazení z registru vozidel jiného státu, bylo-li vozidlo registrováno v jiném státu,

e)    doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla,

f)    doklad totožnosti,

g)    doklad o povolení k pobytu nebo o udělení azylu na území České republiky, není-li provozovatel sportovního vozidla občanem České republiky,

h)    údaje o vlastníkovi sportovního vozidla nebo údaje o provozovateli sportovního vozidla, není-li vlastník součastně provozovatelem sportovního  vozidla, podle § 4 odst. 4 písm. a) zákona,

i)    souhlas vlastníka sportovního vozidla k jeho registraci, je-li odlišný od jeho provozovatele.

§8 Přechodná ustanovení

(3) Platnost tabulek se standardní registrační značkou, které byly přiděleny sportovním vozidlům před účinností této vyhlášky, končí dnem 31. prosince 2008.

 

Další doklady předkládané k přihlášce k registraci historického nebo sportovního vozidla v registru historických a sportovních vozidel

Vlastník vozidla:

Fyzická osoba:

-    občanský průkaz nebo jiný jej nahrazující doklad (např. u cizince povolení k pobytu, udělení azylu),

-    jde-li o podnikatele, živnostenský list, koncesní listina osvědčení k výkonu činností, rozhodnutí o registraci apod., vždy v originálu nebo ověřené kopii.

 

Právnická osoba:

-    zřizovací listina, výpis z obchodního rejstříku v originálu nebo v ověřené kopii.

-    zástupce právnické osoby není-li jmenován přímo ve výpisu z OR, předloží plnou moc od statutárního orgánu a vlastní občanský průkaz.

Provozovatel vozidla (když je odlišný od vlastníka):

-    plnou moc a souhlas vlastníka k provedení úkonu (např. leasingová nebo úvěrová smlouva se souhlasem k provedení daného registračního úkonu),

-    ostatní stejně jako vlastník.

 

Užitečné informace

Tiskopis „Žádost o provedení testování historického vozidla", formát A3 - čtyřstránkový (dvoulistový) - skl. č.41 je k vyzvednutí na registračním místě v Praze – Motole, v klubech historických vozidel nebo u členů krajské testovací komise.

Tiskopis „Přihláška k registraci historického vozidla do registru historických a sportovních vozidel", formát A3 - čtyřstránkový (dvoulistový) - skl. č.42 je k vyzvednutí na registračním místě v Praze – Motole, v klubech historických vozidel nebo u členů krajské testovací komise.

Tiskopis „Přihláška k registraci sportovního vozidla do registru historických a sportovních vozidel", formát A3 - čtyřstránkový (dvoulistový) - skl. č.43 je k vyzvednutí na na registračním místě v Praze – Motole.

Základním předpokladem úspěšné registrace HV je kladný výsledek testování HV.

 

Správní poplatky při nové (první) registraci HV a SV (Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích):

- motocykl do 50 ccm    300,- Kč

- motocykl nad 50 ccm včetně motocyklu s postranním vozíkem nebo motorové tříkolky, popř. motorové čtyřkolky       500,- Kč

- motorové vozidlo s nejméně čtyřmi koly    800,- Kč

- přípojné vozidlo do 750 kg hmotnosti včetně 500,- Kč

- přípojné vozidlo nad 750 kg hmotnosti    700,- Kč

 

Žadatel uhradí správní poplatek hotově na pokladně příslušného pracoviště.