V osmdesáti víc než šedesát let sbormistrem

Jitka Režná

Nejen v Evropě, ale pravděpodobně na celém světě neexistuje nikdo jiný, kdo by oslavil 60 let sbormistrování a pokračoval dále…

Tím jediným člověkem je sbormistr Čestmír Stašek. Svůj první dětský sbor založil v roce 1945 v Mostě. První zkouška jeho „životního“ sboru PDS (Pražského dětského sboru) proběhla 2. března 1949.
Pražský dětský sbor sice skončil v červnu 2005 svou existenci (po 57 letech vedení jediným sbormistrem!), ale zkratka PDS nezmizela, protože v září 2005 založily některé z nejstarších a bývalých členek Pražského dětského sboru, které „bez zpívání a sbormistra Staška nemohly žít“, Pražský dívčí sbor. A tak PDS žije dál a počet jeho koncertů od roku 1949 se blíží číslu 1760!
Pražským dětským sborem a jeho odděleními prošlo od jeho založení v roce 1949 více než 6000 dětí a není nadnesené konstatovat, že se všem výrazně zapsal do života. Zdaleka nemám na mysli pouze zpívaní. Sbor totiž přináší velkou motivaci pro budoucí aktivity svých členů. Mnoho z nich si volí učitelské povolání a není málo těch, kteří se i v dospělém věku uplatní jako amatérští nebo profesionální hudebníci. Ale hlavně si všichni ze sboru odnášejí spoustu zážitků, dovedností a zkušeností, které uplatní v dalším životě, ať se věnují čemukoliv.
PDS v širší slova smyslu nebyl nikdy jen Pražský dětský sbor. Pod jeho patronací bylo shromážděno vždy několik sborů. Čestmír Stašek tuto skutečnost často a rád využíval k jejich společnému účinkování.Nešlo jen o zvukově barevné obohacení, ale například  v případě spojení dětí a rodičů hrála svou úlohu i stránka společenská. pokud vystupovali společně odchovanci PDS se svými mladšími následovníky, vznikla pokaždé velmi intimní atmosféra a „mladší“ cítili oporu a potřebu dále na sobě pracovat.
Sborem, který byl u PDS vždy doma, je Mikrochor. Čestmír Stašek ho založil v roce 1978 především z absolventů PDS a také tří členů DPS (Dětského pěveckého sboru čs. rozhlasu), který 17 let vedl. V roce 2003 převzal vedení Mikrochoru Lukáš Prchal. Deset let byl členem PDS a patřil vždy k jeho spolehlivým oporám a sólistům. Není tedy náhodou, že je to právě Mikrochor, kdo pořádá koncert k nadcházejícím osmdesátinám svého bývalého sbormistra. Koncert na oslavu osmdesátých narozenin Čestmíra Staška se uskuteční dne 22. června 2006 ve Společenském sále Kongresového centra v Praze pod názvem 80 Stašků. Setkají se zde hudebně aktivní odchovanci několika sborových generací. Bude jich bezmála 150. Vystoupí i četní hosté.

Přijďte i vy pozdravit jubilanta do Kongresového centra. Svou přítomností vzdáte a hold a úctu člověku, který před třemi lety ve vyprodaném Rudolfinu dirigoval generační sbor PDS, jak se prozpíval celých 55 let časem! Dnes má za sebou dalších pět let sbormistrování, v srpnu oslaví 80 let života a když mu zdraví dovolí, určitě pojede dál. Šťastnou cestu!