Michael Kocáb oslaví narozeniny s Pražskými symfoniky

27. září 2024
27. září 2024

Michael Kocáb oslaví 17. října v Divadle Hybernia 35. výročí svých 35. narozenin. Duší věčně mladý rocker a autor pozoruhodné symfonické, filmové a scénické hudby představí na koncertě průřez celým svým dílem. Vedle Pražských symfoniků a Kühnova smíšeného sboru vystoupí i řada významných hostů. Při takové události nemohou chybět Kocábovi „životní souputníci“ – klavírista Petr Malásek a kytarista Michal Pavlíček, dále špičkoví operní pěvci – sopranistka Zuzana Marková, tenorista Aleš Briscein a kontratenorista Vojtěch Pelka. Speciálním hostem bude dcera oslavence, zpěvačka Natálie Kocábová. Dirigovat bude energická Michaela Rósza Růžičková.

  • 3 minuty čtení

„Vystudoval jsem varhany a klasickou kompozici a celý život mě za krkem tížil pocit viny, že jsem ‚zběhnul‘ k rocku a pozapomněl na napomínání mého skvělého profesora Ilji Hurníka, který se mě snažil udržet u klasiky. Proto jsem bez váhání využíval všech možností, které jsem dostával ke zkomponování orchestrální a sborové hudby. Troufnu si říct, že jsem vytvořil nabušenou vážnou hudbu, která svou dynamikou v lecčems připomene i mé rockové kreace. Ovšem v jednom se zásadně liší. Obsahuje i chorální hudbu a řadu lyrických a neoromantických pasáží, které v mém rockovém hájemství neuslyšíte,“ říká Michael Kocáb, držitel Českého lva z roku 2004 za hudbu k filmu Král zlodějů. S textařem Michalem Horáčkem nyní pracuje na opeře.

Hudbu k trilogii České televize o Janu Husovi, která na koncertě zazní, zkomponoval na podnět režiséra Jiřího Svobody. Česká televize projekt uvedla při příležitosti šestistého výročí Husovy mučednické smrti. Seriál Opojení z proměny francouzského režiséra Édouarda Molinaro vznikl podle knižní předlohy Stephana Zweiga. Mystérium Odysseus s choreografií Ondreje Šotha a režií Evalda Schorma patřilo od 80. let ke stálicím na repertoáru Laterny Magiky. Hudba s texty Michala Horáčka, kterou pro toto představení Michael Kocáb zkomponoval, vyšla na CD i gramofonových deskách u Supraphonu. Šansony Pán výtahů a Sebastián s původními texty Michala Horáčka nazpíval Michael Kocáb na svém slavném sólovém albu Povídali, že mu hráli z roku 1988. Hudbu k šansonu V penziónu svět zkomponoval Petr Hapka, Michael Kocáb jej nazpíval na stejnojmenném albu, z něhož se proslavilo i mnoho dalších šansonů, například Štěstí je krásná věc, Vana plná fialek nebo Dívám se dívám.

 

Tiskový den

 

Michael Kocáb bude v úterý 1. října mezi 10. a 18. hodinou k dispozici pro osobní setkání s novináři v Obecním domě. Prosíme, rezervujte si čas na t.axmannova@fok.cz.

 

 

Slovo dramaturga Martina Rudovského

Renesanční Michael Kocáb je především muzikant. A dodejme: s klasickými základy, vždyť vystudoval skladbu u Ilji Hurníka a hru na varhany u Jiřího Ropka. Jeho hudební portfolio sahá od šansonů přes hudbu filmovou – držitel Českého lva –, scénickou až po absolutní. Tedy od šansonu Pána výtahů po legendárního Odyssea pro Laternu Magiku, od Sebastiána po velkofilm Jan Hus. Je nanejvýš vhodné si to vše připomenout při příležitosti 35. výročí Kocábových 35. narozenin. Stejně jako to, že Michael Kocáb i svým datem narození patří k Rocku české hudby, k čemuž má FOK stejně blízko, jako je Obecní dům od Divadla Hybernia.

 

Program

 

Michael Kocáb 2x35

17. října 2024 od 19:30, Divadlo Hybernia

 

Michael Kocáb

Jan Hus, Opojení z proměny – filmová hudba

Odysseus – scénická hudba

Pán výtahů, Sebastián, V penziónu Svět – šansony

 

Zuzana Marková | soprán

Aleš Briscein | tenor

Vojtěch Pelka | kontratenor

Natálie Kocábová | zpěv

Michal Pavlíček | kytara

Petr Malásek | klavír

Kühnův smíšený sbor

Jakub Pikla | sbormistr

Pražští symfonikové

Michaela Rózsa Růžičková | dirigentka

 

Foto

https://we.tl/t-uSdhICq7pt

 

Zajímavé odkazy

Vstupenky

https://www.fok.cz/cs/Kocab

 

Kontakt pro média

Ing. Tereza Axmannová

+420 722 207 943

t.axmannova@fok.cz

www.fok.cz