Projekt Kulturní míle nabízí zvýhodněné vstupné do galerií a muzeí v centru Prahy

Od pondělí 15. července je možné v Praze navštívit vybrané galerie a muzea za zvýhodněnou cenu. Do projektu Kulturní míle je zapojených šest institucí v centru Prahy. Když zájemci navštíví jednu z nich, do všech ostatních získají po dobu jednoho týdne slevu na vstupném 20 %. Cílem nového projektu v oblasti kultury a cestovního ruchu je zviditelnit výtvarné umění v Praze a představit instituce vystavující umění více návštěvníkům.

  • 4 minuty čtení
titulka.jpeg

Projekt v tuto chvíli propojuje tato muzea a galerie: Muzeum hl. m. Prahy – Clam-Gallasův palác, Galerii hl. m. Prahy – 2. patro v Městské knihovně, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Galerii Rudolfinum, Kunsthalle Praha a Museum Kampa. Do slevového systému není zapojena Galerie Rudolfinum, neboť tam je vstupné zdarma.

„Jsem nesmírně rád, že se projekt Kulturní míle podařilo společnými silami všech zapojených institucí a pražského magistrátu dovést do této cílové rovinky. Je totiž skvělým krokem, který konečně přináší do Prahy koncept propojených galerií a muzeí, který jinde v Evropě funguje již nějakou dobu a velmi se osvědčil. Toto sjednocení výstavních institucí v úplném centru města nejen zvýší dostupnost a viditelnost výtvarného umění pro návštěvníky, ale také přinese výhody samotným galeriím a muzeím. Zvýhodněné vstupné pro ty, kteří navštíví alespoň jednu z šesti zapojených institucí, je přesně tím, co potřebujeme pro podporu a oživení kulturního života v naší metropoli. Věřím, že ho nakonec ocení každý z nás,“ říká náměstek primátora pro kulturu, cestovní ruch, národnostní menšiny, péči o památky, výstavnictví a animal welfare Jiří Pospíšil.

Kulturní míle odkazuje na fakt, že na velmi malém území v centru Prahy je vysoká koncentrace kvalitních výstavních síní. Procházku podél Vltavy je tedy možné spojit i s návštěvou těchto uměleckých center a s objevováním výtvarných děl.

Veškeré informace ke všem aktuálním výstavám naleznete na webu Prague City Tourism, web bude spuštěn od pondělí 15. července: prague.eu/kulturnimile.

Muzeum města Prahy – Clam-Gallasův palác

Clam-Gallasův palác je jedním z nejlépe dochovaných barokních paláců světa. Byl postaven mezi lety 1713-1718 podle návrhu Johanna Bernarda Fischera z Erlachu. Nachází se zde výzdoba od Carlo Carloneho a dílny Matyáše Bernarda Brauna. Palác prošel rekonstrukcí v letech 2017-2022. Prohlídkový okruh začíná na majestátním slavnostním schodišti a pokračuje do tzv. vznešeného patra, kde návštěvníci ocení ctižádostivou výzdobu, sochařské, štukatérské a malířské práce vynikajících umělců první třetiny 18. století.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Hlavní budova uměleckoprůmyslového musea je po celkové rekonstrukci znovu otevřena pro veřejnost. V nádherných interiérech se nachází expozice, která je postupně doplňována. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní exponáty od nábytku a skla až po oděvní módu, šperk, hračku či fotografii.

Galerie hl. m. Prahy – 2. patro v městské knihovně

Budova knihovny na Mariánském náměstí byla postavena v letech 1925–1928. Byla to první účelová knihovnická stavba v tehdejším Československu a zároveň jedna z nejmodernějších v Evropě. Výstavní prostor ve druhém patře je jednou ze součástí Galerie hlavního města Prahy. Svojí dramaturgií se zaměřuje převážně na prezentaci moderního českého umění 19. a 20. století. Do 25. srpna. 2024 zde můžete navštívit výbornou výstavu s názvem Nové realismy - Moderní realistické přístupy na československé výtvarné scéně 1918–1945.

Galerie Rudolfinum

Jedna z nejvýznamnějších pražských galerií se nachází v neorenesanční budově Rudolfinum. Jako výstavní nesbírková instituce se Galerie Rudolfinum zaměřuje především na prezentaci současného zahraničního, ale i českého umění. Velkoryse architektonicky koncipované výstavní sály velké galerie doplňuje edukační centrum Artpark, jehož dramaturgie navazuje na probíhající výstavy s cílem přiblížit současné umění především dětem a mládeži, ale i dospělým. Výstavy doplňují bohaté a neotřelé programy, jako jsou například hudební produkce Art Sounds nebo cyklus přednášek CRASH. Vstup volný na výstavy i programy poskytuje Galerie Rudolfinum svým návštěvníkům od roku 2019.  

Kunsthalle Praha

Kulturní prostor v srdci historické Prahy vznikl rekonstrukcí budovy bývalé Zengerovy trafostanice na Klárově. Výstavní program Kunsthalle Praha představuje témata z české a mezinárodní scény od období moderny až do současnosti a pro své návštěvníky připravuje širokou nabídku výstavních a edukativních projektů, kulturních akcí a společenských aktivit.

Museum Kampa

Muzeum se nachází v bývalých Sovových mlýnech na Malé Straně. Uchovává sbírku Jana a Medy Mládkových, která obsahuje jak kolekci děl průkopníka abstraktního umění Františka Kupky a českého kubistického sochaře Otty Gutfreunda, tak i díla významných umělců 20. století z tzv. východního bloku. Posláním Musea Kampa je zprostředkovat svědectví o nelehké době, v níž řečené umění vznikalo a jež by neměla být zapomenuta.

12. července 2024
12. července 2024