TISKOVÁ ZPRÁVA: Praha vypisuje granty pro oblast cestovního ruchu na rok 2007

Městská rada dnes schválila vyhlášení grantů pro oblast cestovního ruchu na rok 2007

Městská rada dnes schválila vyhlášení grantů pro oblast cestovního ruchu na rok 2007, jejich tématické zaměření, harmonogram a další dokumenty, které jsou pro udělení těchto grantů nezbytné.

„Význam turistiky pro Prahu roste a abychom stoupající  trend návštěvnosti udrželi, chceme tentokrát prostřednictvím grantů podpořit lepší časové i prostorové rozložení turistiky v hlavním městě. A vytvořit podmínky pro poznávací cestování  českých dětí a mládeže do Prahy. Proto v příštím roce směrujeme granty na podporu projektů, které zajistí větší návštěvnost města mimo hlavní sezónu a podporu projektů, které budou motivovat turisty k návštěvě míst mimo Pražskou  památkovou rezervaci. Dále vypisujeme granty na podporu projektů na téma „Jiná Praha ,Praha jinak“. Ty by měly přinést originální obohacení standardní nabídky, která je zatím realizována ve větší či menší kvalitě, ale nepřináší mnoho nového. Je proto důležité vytvořit prostor pro vznik takových  projektů, které jsou zajímavé, ale malá nebo nulová rentabilita jim nemůže zaručit podporu ze soukromého sektoru. A poslední grantovou oblastí je podpora projektů  české dětské a mládežnické turistiky do Prahy,“ řekl radní Bohumil Černý. 

Granty pro oblast cestovního ruchu město vyhlásí standardním způsobem  do konce září a  o  jejich udělení bude rada rozhodovat   příští rok v lednu.  O částce, kterou Praha na tyto granty vyčlení, rozhodnou zastupitelé při schvalování rozpočtu města na příští rok, zatím je navrhována částka dva milióny korun.

Uzávěrka příjmu žádostí o grant je 10. 11. 2006.

Karlův most

 

Tematická zaměření grantů hl. m. Prahy v oblasti cestovního ruchu na rok 2007

  1. Projekty a realizace na téma „Praha jinak, jiná Praha“, předpokládají se neziskové projekty, které přinesou nové a originální oživení turistické nabídky v Praze.
  2. Projekty a realizace na téma „Oživení příjezdové turistiky do Prahy na období mimo hlavní sezónu /listopad – březen/“, předpokládají se projekty, které budou pro zahraniční návštěvníky dostatečně přitažlivé tak, aby se cítili motivováni zvolit pro návštěvu města právě mimosezónní období.
  3. Projekty a realizace, podporující aktivní rozptyl návštěvníků Prahy za hranice Pražské památkové rezervace, předpokládají se projekty, které budou klást důraz na aktivní zájem či spoluúčast návštěvníků, nikoli pouze na statické využití prostoru.
  4. Projekty a realizace podporující poznávací příjezdovou turistiku českých dětí a mládeže do Prahy.

 

V Praze 26. 9. 2006

___________________________________________________________________________________
Mgr. Bohumil Černý – radní hl. m. Prahy
Do funkce zvolen 1.9.2005, působnost v oblasti  kultury, cestovního ruchu a kongresové turistiky, církví a náboženských společností a pohřebnictví

5. října 2006
5. října 2006