TISKOVÁ ZPRÁVA: Tři sta tisíc na Gong dětem

Zpráva z 38. jednání Rady hl. m. Prahy 27. 11. 2007

Gong dětem, to jsou divadelní představení se širokou programovou nabídkou. Praha na realizaci projektu poskytne občanskému sdružení Divadlo AHA tři sta tisíc korun, rozhodli o tom dnes pražští radní. Rozhodnutí musí ještě potvrdit Zastupitelstvo na čtvrtečním jednání.  Projekt běží již od roku 1999 v Kulturním domě GONG v Praze 9. Původně měl obohatit divadelní kulturní nabídku pro dětské diváky především pro MČ Praha 9, ale již první ročník se profiloval natolik úspěšně, že ho začali navštěvovat diváci z celého hlavního města.

„Projekt je od samého počátku finančně podporován hlavním městem. V prvních dvou letech obdržel grant pět set a pět set padesát tisíc korun. Vzhledem k úspěšné realizaci získal v roce 2002 grant čtyřletý. První dva roky sedm set tisíc, další dva roky už částka přesahovala milion korun. Na letošní rok byla podána žádost o grant ve výši jednoho a půl milionu korun, které vyhovělo Zastupitelstvo na únorovém jednání udělením grantu ve výši šest set tisíc. Nyní občanské sdružení upozornilo, že z finančních důvodů je ohrožena další existence projektu, proto se město rozhodlo podat pomocnou ruku a navýšit grant o tři sta tisíc,“ vysvětlil radní hlavního města Prahy Milan Richter.

Projekt probíhá na profesionální a bezproblémové úrovni, setkává se s příznivým ohlasem nejen u dětí, ale také u jejich rodičů a pedagogů. Projekt se ve své dramaturgické linii zaměřuje na tři kategorie diváků.

Při výběru titulů pro nejmladší věkovou kategorii (3 – 8 let) je kladen důraz na klasickou českou dětskou literaturu, ale objevují se zde i pohádky, které patří k vrcholným dílům světové literatury. Vzhledem k věku diváků jsou vybírány inscenace s jednoduchou, ale napínavou dějovou linkou, které probouzejí fantazii a ve které jsou zcela zřejmé atributy dobra a zla. Velký důraz je kladen na čistý a pestrý jazykový projev a v neposlední řadě také na hudební složku. Kromě klasické činohry se v repertoáru objevuje také loutkové divadlo, výtvarné divadlo a pantomima. Pro druhou věkovou skupinu (8 – 12 let) jsou zvoleny tituly, které již mají ucelený, ale poněkud komplikovanější děj s náznakem určitého filozofického podtextu. Nastolují otázky, týkající se utváření žebříčku lidských hodnot a jejich vzájemných vztahů. Poukazují na individualitu jedince a na jeho orientaci v dnešním světě. Dramaturgický plán pro nejstarší věkovou skupinu (13 – 19 let) již počítá s vyspělejším divákem, a tudíž i s pestřejší nabídkou – klasické tituly české a světové literatury, různorodost tématická a žánrová.

 

Během trvání projektu vzniklo celkem  45 inscenací, které navštívilo 200 tisíc diváků. Zajímavá je pro ně nejen pestrost repertoárové nabídky, ale i celková umělecká úroveň souboru. Pedagogové ze základních a středních škol, včetně odborných učilišť oceňují, že dramaturgický plán projektu zahrnuje také tituly, které jsou součástí  učebních osnov českého jazyka a literatury. Vedle dopoledních představení pro školy se konají i víkendová rodinná odpolední představení – pohádkové soboty, která navštěvují děti se svými rodiči.

Více zde.

V Praze 27. 11. 2007

 

___________________________________________________________________________________
Ing. Milan Richter - radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, památkové péče a volného času
Do funkce zvolen 30.11.2006. Působnost v oblasti podpory kulturních projektů, spolupráce s institucemi kulturními, cestovního ruchu, ochrany památek, volného času.

4. prosince 2007
4. prosince 2007