„Letošní ročník bude posledním, který se zaměří čistě na íránskou kinematografii, v roce 2025 se rozšíříme do dalších zemí. Tento přechod jsme již letos zahájili tím, že jsme přivezli několik filmů ze zemí, jako jsou Tibet, Afghánistán, Arménie, Palestina/Izrael, Francie/Česká republika. V roce 2025 tedy festival ÍRÁN:CI změní název a expanduje do většího regionu,“ říká spoluzakladatel a umělecký ředitel festivalu Kaveh Daneshmand.

„Neodvracej zrak“, slogan 11. ročníku a také motiv plakátu, jehož autorkou je litevská designérka Vaiva Bezhan, vystihuje festivalový program. Jeho cílem je zaměřit pozornost na život v zemích, kde mnoho lidských osudů zasáhla politická a sociální nespravedlnost. Jde tak zároveň o výzvu, abychom neodvraceli zrak, ale naopak upřeli pohled, snažili se těmto osudům porozumět a vcítit se do nich.

Festivaloví hosté

Účast na festivalu ÍRÁN:CI 2024 potvrdila respektovaná íránská režisérka a aktivistka žijící v exilu v Paříži Sepíde Fársí. Ve čtvrtek 18. ledna se sejde se studenty a dalšími zájemci na přednášce „Cinema in the context of engagement: How to keep making films within the context of censorship and/or exile" (Kinematografie v kontextu angažovanosti: Jak pokračovat v natáčení filmů v kontextu cenzury a/nebo v exilu"), která se koná od 16:00 hodin v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Celetné 13 (UK POINT). Následně ve 20.30 hodin v kině Světozor divákům osobně představí svůj film Siréna.

Dalším inspirativním hostem bude Húšang Golmakání, zakladatel nejstaršího a nejznámějšího porevolučního filmového časopisu v Íránu FILM MAGAZINE. Na festivalu se zúčastní projekce svého filmu Gazela, který působivě vykresluje cestu ženy doufající ve zvrat osudu. Íránští hosté nebudou chybět ani na projekci filmu Příčina smrti neznámá. Do Prahy přijede režisér Alí Zarnegár a představitelé hlavních rolí, hvězdy íránské kinematografie Alíirezá Sání Far a BánípálŠúmún

www.iranci.cz