Soutěžní festival pravidelně startuje na konci letního semestru a klade si za cíl upozorňovat na praktickou stránku studia filmové teorie. Program přehlídky tvoří nespecializované filmy mladých tvůrců, kteří studují (či studovali) na jedné z audiovizuálně teoretických kateder.

V České republice tak do programu mohou přispět studenti z Katedry filmových studií FF UK, Ústav filmu a dějin filmu a audiovizuálních studií FF MU, katedry Filmových studií FF UP v Olomouci a Centra audiovizuálních studií FAMU. Do programu jsou ale přijímány i filmy od studentů zahraničních univerzit se zaměřením na teorie audiovize – například z Francie, Lotyšska, či Turecka.

Kdo vyhraje Zlatý voči?

Na festivalu soutěží filmy pod 20 minut a o vítězných snímcích rozhodne odborná porota, v níž zasedají zástupci z oblasti filmové kritiky, teorie a praxe, i z řad studentů. V letošním roce bude jeden z členů poroty teoretik výtvarného umění doc. Mgr. Karel Císař, momentálně působící na VŠUP.

Hlavní festivalovou cenou jsou Zlatý voči, vedlejší ceny jsou: Voči Jeanne Moreau, Růžový brejle, Poškrábané brejle Kurta Krena, Percepční voko publika.

Doprovodný program

Pásma krátkometrážních filmů budou doplněna panelovými diskuzemi s odborníky z filmové teorie a praxe. Ve večerních hodinách se návštěvníci mohou těšit na hudební koncerty a doprovodný program.

22. ročník festivalu Zlatý voči se poprvé uskuteční ve studentském klubu Celetná přímo v centru Prahy.

 

Podívejte se na webové stránky: www.zlatyvoci.cz