Hlavní festivalovou událostí je česká premiéra izraelského dokumentu Mr. Gaga. Portrét Ohada Naharina, světově proslulého izraelského choreografa, jehož díla v Česku uvádí například Národní divadlo v Praze, soubor 420PEOPLE či Moravskoslezské divadlo v Ostravě, natočil dokumentarista Tommer Heymann, který bude i hostem festivalu.

Název filmu odkazuje k univerzální taneční technice, kterou Ohad Naharin vyvinul. Technikou Gaga se mohou zdokonalovat jak profesionální tanečníci, tak taneční amatéři bez ohledu na věk a fyzickou kondici. Gaga má i prokazatelné terapeutické účinky u lidí s různým stupněm fyzického či mentálního postižení.

Nahlédněte do dílny slavného režiséra

Následovat bude další lahůdka, tentokrát dokonce české provenience - premiéra snímku A Living Space, dokumentu, který otevírá brány Watermill Center – moderního venkovského sídla, tvůrčího prostoru amerického režiséra Roberta Wilsona. Mladý režisér Jakub Jahn s kameramanem Davidem Markovičem zaznamenávali 50 dní každodenní život ve Watermill.

Na plátně se objeví řecký choreograf Dimitris Papaioannou, choreografka Lucinda Childs, ale také filmový režisér Jim Jarmusch, hudební duo CocoRosie, Philip Glass a další osobnosti, které společně pod vedením génia Wilsona soustředěně pracují na svých projektech. Film se po pražské premiéře vydává na festivalové turné do zahraničí.

Festival zahájí studentské filmy

Českou tvorbu zastoupí také premiéry filmů, jež vznikly v rámci workshopu Tanec a kamera, který festival pořádá ve spolupráci s FAMU a Institutem umění – Divadelním ústavem a vznikly díky němu bezmála dvě desítky českých dance for camera filmů. Tentokrát workshop povede britský režisér David Hinton, který už Prahu v roli mentora workshopu několikrát navštívil.

Partnerem festivalu je hlavní město Praha.

 

Podívejte se na webové stránky: www.tanecnifilmy.cz