Festival je zaměřený na sporty a život s outdoorovou tématikou, na filmy dobrodružné, extrémní, adrenalinové, ale také cestopisné. Snímky diváky zavedou do různých míst naší planety, ukáží mentalitu a kulturu tamních obyvatel.

Dokumenty o sportu i cestování

Snímky soutěží ve čtyřech kategoriích. První je dobrodružný a extrémní sportovní film. Tato kategorie prezentuje sporty v přírodě - například lyžování, extrémní lyžování, horská kola, či paragliding.

Druhou skupinou je horolezecký a horský film, další pak dobrodružný vodní sportovní film (rafting, vodácké sporty, kajaking, kanoistika, jachting, potápění, surfing apod.) a konečně kategorie cestopisný film. Tvorba není omezena stopáží, ani rokem vzniku.

Mezinárodní účast

Festival vznikl v roce 2003 v Ostravě, postupně se rozšířil do dalších měst i zemí. Jeho pražskou část podpořilo hlavní město Praha. Účastní se ho čeští, slovenští a zahraniční autoři, producenti, filmová studia, národní televize i soukromé televizní společnosti, a to v profesionální i amatérské rovině.

Zastoupení má Česká republika, Slovensko, Francie, Austrálie, USA, Chile, Rakousko, Španělsko, Nový Zéland, Polsko, Rusko, Německo, Kanada, Velká Británie, Keňa, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Chorvatsko, Brazílie, Peru, Belgie, Filipíny, Slovinsko a Venezuela, Japonsko, Kolumbie, Indonésie, Indie.

V Praze proběhne předávání cen

Praha letos festival hostí ode pondělí až do soboty, promítá se v kině Lucerna. V něm také v sobotu 10. prosince od 17:45 hodin proběhne i zakončení celé přehlídky. Celovečerní slavnostní program bude plný uměleckých a hudebních vystoupení, předávání cen nejlepším filmařům všech kategorií významnými osobnostmi sportu a kultury.

 

Podívejte se na webové stránky: www.outdoorfilms.cz