Představení je předehrou k tanečnímu festivalu Korespondance, který se od 8. července koná ve Žďáru nad Sázavou. Jde už o osmý ročník tohoto mezinárodního festivalu, který se původně konal v Praze, ale nyní ho už třetím rokem hostí Vysočina.

Do Prahy se festival symbolicky vrací prologem, představením NEBE španělského tanečníka a choreografa, pro které prostor poskytla Galerie hlavního města Praha. Ta už v minulosti s festivalem spolupracovala na jiných projektech.

Sólo pro jednoho tanečníka a několik kmenů stromu

Jardi Galí je tanečník, který byl odjakživa fascinován gesty a pohyby, které můžeme spatřit v manuální práci. Částečně to vysvětluje i skutečnost, že stavebnictví bylo a je v tradici jeho rodiny. Jeho umění prozkoumává napětí mezi protichůdnými silami, na jejichž základě se architektura rodí. Jordi Galí s pečlivostí a humorem zároveň buduje komplexní struktury za pomoci vlastního těla a několika stromů.

Inscenace, kterou uvidí pražské publikum, se jmenuje NEBE („Ciel") a jde o představení pro jednoho tanečníka, performera, a několik dlouhých štíhlých kmenů stromu. Je současně sólovým vystoupením i typem elementární instalace. Postupným sestavováním kmenů a lan vzniká vysoká a křehká konstrukce, jejíž choreografií se snaží performer, mistrovsky ovládající všechny její části, ukázat jejich poetickou sílu.

Tvůrčí dílny a workshopy

Pro svou tvorbu Galí využívá prostředí, ve kterém se pohybuje. Proto se dá očekávat, že se nechá inspirovat nádherným prostředím Trojského zámku. Jeho inscenace je součástí doprovodného programu Galerie hlavního města Prahy, oživujícího prostory galerií i dalšími druhy umění.

Kromě tanečního představení nabízí Galerie také komentované procházky za pražskými sochami anebo zajímavé tvůrčí dílny a workshopy, ten nejbližší se koná 2. července a týká se soudobé fotografie.

Podívejte se na webové stránky: http://www.ghmp.cz/doprovodne-akce/jordi-gali-ciel-nebe-performance/

Plakát k akci