Přednáška Svatí na Karlově mostě je rozdělena na tři části, během nichž vám Tereza Kučerová Zborníková postupně představí životy světců zde vyobrazených. Lektorka se zaměří nejen na jejich ikonografii a podrobnější rozbor, ukáže vám i další zajímavá zobrazení, se kterými se můžete ve výtvarném umění v souvislosti s daným světcem setkat.

Svatá Anna

V první části přednášky se bude hovořit například o Sv. Tomáši Akvinském, Sv. Ivovi, Sv. Bernardovi, Sv. Barboře nebo Sv. Anně.

Víte například, že Svatá Anna byla matkou Panny Marie a tedy prarodičkou Ježíše Krista? A že je patronkou těhotných žen? Sv. Anna a její muž - Jáchym dlouho nemohli mít děti. Jáchym se kvůli tomu i čtyřicet dnů postil a modlil v poušti. Modlila se i Anna, pod vavřínovým keřem. Až se jim oběma zjevil anděl a zvěstoval jim, že se miminka dočkají. A dočkali. Podle legendy byli již staří, když se jim narodila dcera Marie.

Na Karlově mostě uvidíte Svatou Annu jako ženu nesoucí na ruce Ježíška a shlížející k Panně Marii, která je zde znázorněna jako mladá dívka. Postoj i výraz vystihuje jejich něžný a láskyplný vztah.

Tato Svatá Anna Samotřetí z roku 1707 patří mezi nejznámější díla sochaře a řezbáře Matěje Václava Jäckela. Na mostě je kopie z r. 1999 od Václava Adamce a Martina Pokorného, originál díla najdete v Gorlici na Vyšehradě.

Odměna pro návštěvníky

Pro návštěvníky bude rovněž v Colloredo-Mansfeldském paláci připraven doprovodný tištěný materiál s obrázky a základními fakty z přednášky. Každý účastník cyklu s alespoň poloviční účastí obdrží na závěrečné přednášce 11. 12. pamětní list.

Další dvě přednášky Příběhů soch z Karlova mostu budou následovat 16. 10. a 23. 10.