Komentovaná prohlídka výstavy Myšlení obrazem

Myšlení obrazem

Ve čtvrtek 11. ledna 2023 se od 18:00 hodin uskuteční poslední z cyklu komentovaných prohlídek výstavy Myšlení obrazem: Vizuální události Miroslava Petříčka s tvůrci výstavy Jitkou Hlaváčkovou a Miroslavem Petříčkem.

Výstava je pak k vidění až do neděle 28. ledna 2024. Ve čtvrtek 18. ledna 2024 se koná také diskuse s filozofem Miroslavem Petříčkem, historičkou umění Milenou Bartlovou, filozofem Martinem Nitschem a vystavujícím umělcem Zbyňkem Baladránem.

Online filmový výběr k výstavě Myslet filmem / DAFilms

Myslet filmem / DAFilms

Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s platformou DAFilms připravila filmový speciál Myslet filmem, který je koncipován jako doprovodný program ke stejnojmennému výstavnímu a publikačnímu projektu Galerie hlavního města Prahy. Ten se zaměřuje na způsoby, jakými současné audiovizuální umění filmovou řeč nejen posouvá, ale i navrací k jejím kořenům.

Stejnojmenná výstava k projektu je veřejnosti otevřena až do 18. února 2024 v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí.

Celý seznam vybraných filmů a podrobnější informace najdete na webu DAFilms.

Výstava Divoženky / Římské večírky

Římské večírky

Až do 25. února 2024 je v Domě fotografie připravena expozice Divoženky / Římské večírky. Představuje aktuální díla mezinárodně etablovaných autorek z oblasti pohyblivého obrazu a multimediálních instalací. Autorky dvou paralelně probíhajících samostatných výstav - Marie Lukáčová a Pauline Curnier Jardin - ve svých dokumentárně i narativně založených dílech zacházejí s angažovanými motivy z oblasti genderu a politiky. Skrze filmy, kresby, tisky a velkorysé prostorové instalace zviditelňují sociální zkušenost a perspektivu mocensky marginalizovaných žen – velmi mladých nebo sociálně vyloučených v patriarchálně založené společnosti. 

Další informace k programu Galerie hlavního města Prahy naleznete zde.