„Je pro mě velmi výjimečnou příležitostí zahrát v Praze hudbu, která zněla téměř před třemi sty lety v Nizozemsku. Myslím, že obzvlášť v současné době se musíme soustředit na vše, co mají naše kultury společné, a ne se vůči sobě vymezovat. I když se hudební móda změnila, lidský druh je v jádru stále stejný: chceme být hudbou dojati, ať už ke štěstí nebo k slzám,“ řekl Erik Bosgraaf.

Erik Bosgraaf je považován za jednoho z předních světových hráčů na zobcovou flétnu, mezi nimiž patří k těm nejdobrodružnějším. Strhujícím způsobem improvizuje, hraje jazz, využívá elektroniku a rád spolupracuje s lidmi v jiných oblastech umělecké činnosti, jako je například kinematografie. Jeho repertoár sahá od baroka až po současnost. Podle jeho názoru totiž neexistuje zásadní rozdíl mezi historickým a současným repertoárem. S oblibou říká‚ že stará hudba je vždy nová. Jeho komplet tří CD s nahrávkami skladeb holandského autora Jacoba van Eycka byl kritikou označen za průlomový a setkal se s nebývalým prodejním úspěchem.

Francesco Corti je italský cembalista a dirigent. Od roku 2018 působí jako hlavní hostující dirigent orchestru Il Pomo d’Oro, který se specializuje na starou hudbu. S tímto tělesem také jako sólista nahrál první tři díly Bachových cembalových koncertů a Händelovu kantátu Apollo e Dafne. Jeho poslední sólová nahrávka byla oceněna prestižní cenou Diapason d’Or de l’Année 2022.

Před koncertem se v kostele od 18:15 hodin koná setkání s umělci.

Více podrobností o koncertu, včetně možnosti zakoupení vstupenek, najdete zde.