Uvede českou premiéru své skladby Kinah – elegii, kterou věnoval památce svých rodičů a publiku představí velmi osobní koncert. Dále je na programu Gershwinův Američan v Paříži, Hudba pro Prahu 1968 Karla Husy a Rachmaninovova Rapsodie na Paganiniho téma s klavíristkou Olgou Kern.

„Skladbu Kinah jsem začal komponovat v roce 2015, kdy bylo výročí 100 let od narození mého otce. Později jsem přidal také vzpomínku na matku a s tím přišel nápad použít část Brahmsova Dvojkoncertu,“ říká Leonard Slatkin. Jeho otec Felix Slatkin byl houslista a dirigent a matka, Eleanor Aller, byla první violoncellistkou ve Warner Brothers Studio Orchestra. Společně nastudovali Brahmsův Dvojkoncert pro housle a violoncello, ale na koncert nikdy nedošlo, neboť jeho otec noc před koncertem náhle zemřel ve věku pouhých 47 let.

Leonard Slatkin je šéfdirigentem skvělých orchestrů BBC Symphony Orchestra nebo Detroit Symphony Orchestra a jako sólistku koncertu pro pražské diváky si vybral rusko-americkou klavíristku Olgu Kern, se kterou spolupracuje už přibližně patnáct let. Společně odehrají Rapsodii na Paganiniho téma op. 43 od Sergeje Rachmaninova.

Veřejná generální zkouška koncertu se koná 24. dubna 2024 od 10:00 hodin.

Další informace a možnost zakoupení vstupenek on-line zde.