Jan Hísek je jedním z nejznámějších českých knižních ilustrátorů. Vybírá si literární díla, která souzní s jeho zájmy - jeho tvorba je na pomezí snu a skutečnosti a tomu odpovídají i díla, která ilustruje. Ať už jde o poněkud strašidelné islandské pohádky nazvané Mrtvému nože netřeba, ilustrace k nepohádkovým pohádkám Oscara Wildea v knize Šťastný princ, nebo ilustrace k Tolkienovu Hobitovi, kterého zbavil dětské veselosti z prvního vydání ilustrovaného Jiřím Šalamounem.

Více než dvacet titulů

Jan Hísek studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru knižní kultury a ilustrace u M. Hegara a J. Solpery. Studium v roce 1991 uzavřel ilustracemi k básním symbolistického básníka Jana Opolského Hadí král.

Ve znamení básní, pohádek a bájí se nese celá jeho tvorba. Knižní ilustrace tohoto autora čítají dnes už více než 20 titulů.

Navazuje na Jana Zrzavého

Malíř svým snovým viděním světa navazuje na J. Konůpka, či J. Zrzavého, blízko má také k vrstevníkům Rónovi a Niklovi. Koneckonců všichni zmínění jsou také ilustrátory -jak Konůpek, tak Zrzavý ilustrovali Erbena, nebo Máchu.

Jediný grafik mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého

Hísek je jedním z mála uznávaných a ještě relativně mladých umělců, pro jehož tvorbu, která s sebou nese všechny znaky výrazného individuálního rukopisu, je typické tradiční lineární – v nejširším slova smyslu grafické – vyjádření. A je to také jediný grafik, který se kdy dostal mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Od ilustrace k malbě

Výstava kromě knižních ilustrací poukazuje také na malbu, které se v posledních letech autor věnuje čím dál intenzivněji. I ta ale vychází z bohaté představivosti a snivosti tohoto nadaného autora. Ani přes barevné malebné vyjádření v sobě ale Hísek grafika s tradičním školením a vyjadřovacími návyky nezapře.

Hísek od roku 1999 vytváří barevné intuitivní podklady, na něž dál dlouhodobě vrství rozměrné malované lineární kresby. Ty, ačkoli jsou mnohdy uvolněné, si zachovávají estetickou přitažlivost arabesky.

 

Podívejte se na webové stránky: www.villapelle.cz