V Praze se letos do mezinárodního projektu zapojí Muzeum hlavního města Prahy, Národní zemědělské muzeum, Národní technické muzeum, Muzeum policie a především Národní galerie, která volně zpřístupní některé své objekty, především paláce, a také jeden klášter.

Národní galerie nabídne ve středu 18. května volný vstup do stálých expozic a výstav, kromě výstavy Císař Karel IV. 1316- 2016. Bude tedy možné navštívit sbírku Umění 19. století od klasicismu k romantismu v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí, dále pak klášter sv. Anežky České s expozicí Středověké umění v Čechách a střední Evropě, Šternberský palác, kde probíhá výstava evropské umění od antiky do závěru baroka, palác Kinských s uměním Asie a starověku, a také Veletržní palác s uměním 20. a 21. století. Ve výčtu nelze opomenout ani Schwarzenberský palác, ve kterém si lze přiblížit baroko v Čechách.

Večerníček slaví 50 let

Muzeum hlavního města Prahy láká na vstup zdarma do hlavní budovy na Florenci a zámku Ctěnice.

V hlavní budově muzea si návštěvníci budou moci prohlédnout stálé expozice. Navíc uvidí výstavy o pražských biografech, Břevnově, Hradčanech a také Negrelliho viaduktu.

Areál Ctěnice nabídne nejen prohlídku stálých expozic, ale také výstavy Večerníček slaví 50 let. Zpřístupněn bude zámecký park a zahradnictví.

Národní technické muzeum umožní za padesátikorunové vstupné prohlídku všech expozic i nové výstavy o stavitelství v době Karla IV. Vedle stojící Národní zemědělské muzeum láká na vstup zdarma a podvečerní bluesové a jazzové koncerty. Zadarmo se lze ve středu podívat i do Muzea policie na Karlově.

Podrobnější informace o pražském programu Mezinárodního dne muzeí a komentovaných prohlídkách najdete na adrese: http://www.prague.eu/cs/detail-akce/9030/mezinarodni-den-muzei-a-galerii?back=1