K účasti na výstavě Samorosti 2016, která potrvá od 29. července do 6. září, zve NoD širokou skupinu nezávislých tvůrců. Soutěžní přehlídku, jež v loňském roce oslovila více než 230 účastníků a shlédlo ji přes 2000 návštěvníků, letos uvedla v Café NoD a Video NoD samostatná výstava loňských vítězů Lady Lu, Ivana van Chrastena, Alexeie Goubareva s názvem Sedm Smrtelných ctností.

Projekt pro každého

Smyslem akce Samorosti je dál pokračovat v představování nových tvůrců a prezentace ojedinělých autorských výtvarných přístupů v renomované galerii NoD. „Ukázalo se, že největším úspěchem přehlídky je nejen obrovský zájem lidí, ale především hledání průniků v tvorbě průniků (vzájemné srovnání, konfrontace) a zařazování tvorby „samorostlých“ tvůrců do širšího kontextu," vysvětluje kurátorka výstavy Veronika Zajačiková.

To, že je projekt opravdu pro každého, dokazují pravidla účasti na přehlídce: přihlásit se můžou tvůrci jakéhokoliv věku, vzdělání, národnosti a pohlaví. „Snažíme se tak dostát nejenom ideji NoD (No Dimension) - prostoru bez hranic, ale také zpřístupnit účast na přehlídce co nejvíce tvůrcům," dodává kurátor galerie Jiří Machalický.

Vzájemná tvůrčí konfrontace

I tento rok mají autoři výstavy Samorosti 2016 svou jedinečnou příležitost představit svou tvorbu v rámci cyklu veřejných autorských prezentací Ke kořenům, které probíhají v měsíci srpnu jako doprovodný program výstavy. Multimediální prezentace tvůrčích konceptů přináší vzájemnou konfrontaci jednotlivých „samorostlých“ umělců a jejich publika.

„Prezentace Ke kořenům jsou hojně navštěvovány jak vystavujícími umělci, tak i širokou veřejností. Věříme, že mají smysl i pro samotné autory, hlavně k jejich uměleckému vývoji. Někteří, kteří se Samorostů účastní pravidelně od prvního ročníku, se díky veřejné konfrontaci své tvorby nyní již oficiálně řadí mezi adepty vysokých uměleckých škol. Pokrok směrem ke kvalitě zpracování a výrazu v jejich tvorbě je zjevný,“ dodává Veronika Zajačiková.

V porotě usedne i herec David Prachař

Vyvrcholením letošních Samorostů 2016 bude již tradiční předání Ceny odborné poroty, Ceny Objev NoD a nově i Ceny Samorostů, kterou obdrží nejzajímavější tvůrce dle hlasování samotných zúčastněných autorů.

V odborné porotě zasednou, stejně jako v minulých letech, osobnosti z výtvarného i divadelního prostředí. Letos to bude galeristka a ředitelka Výtvarných kurzů malování a kreslení Nina Mainerová, galeristka Nadia Rovderová, dvojici dam doplní oblíbený herec David Prachař, který je známou postavou divadelní scény NoD.

Odměnou pro vítěze bude společná výstava v Experimentálním prostoru NoD v Praze. Slavnostní vyhlášení proběhne 6. září 2016 v prostorách Teatro NoD.

 

Podívejte se na webové stránky: http://nod.roxy.cz/cs/program/galerie